България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Еко", "био", "натурален"... Как да разпознаем храните?

Често термините, изписвани на етикетите, са неразбираеми за потребителите, посочи Яна Данаилова в "България сутрин"

19.03.2019 | 08:17 Редактор: Василена Василева

"Еко", "био", "натурален". Диетите вече не са на мода. Хората се обърнаха към здравословното хранене. Как обаче да се ориентираме в многообразието от стоки на пазара? И можем ли да сме сигурни, че даваме парите си за качествена храна?

"Много потребители, водени от едни или други съображения, изключват от менюто си определени хранителни категории. Понякога това е поради здравословни причини - непоносимост, алергия. Друг път поради екосъобразни, етични, религиозни или морални такива. Напоследък все повече се набляга върху възможността на потребителя да прави информиран избор  за храната, която консумира", посочи в студиото на "България сутрин" експертът по здравословно хранене Яна Данаилова.

Тя отбеляза, че когато купуваме храна, която не е пакетирана, се предполага, че тя е в максимално естествен вид. Когато обаче е пакетирана има риск в нея да са вложени съставки, водещи до определена реакция на човешкото тяло. 

"Производителите са длъжни да посочват подобна информация върху етикетите. Това, което е изключително важно обаче, е да ги стимулираме да комуникират на разбираем език, тъй като често хората не познават термините, с които са обозначени някои макронутриенти", коментира още нутриционистът.

Пред Bulgaria ON AIR Яна Данаилова посочи, че към днешна дата ставаме свидетели на един световен бум на потребителско търсене на храни с био или органичен произход. В българското законодателство има регламентирано обозначаване на тези храни - два знака у нас идентифицират, че храната е именно такава. 

Вижте видеото с целия разговор!

Харесайте ни във Facebook ТУК.