България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Харвард в Алма матер: Студенти по приложна наука създават иновации

Искаме да покажем, че млади учени могат да влязат директно в бизнеса, сподели Кирил Петков

18.03.2019 | 10:20 Редактор: Ралица Братанова
Харвард в Алма матер: Студенти по приложна наука създават иновации

Тазгодишният носител на голямата награда "Достойните българи" е Кирил Петков - човекът, който успя да премести Харвард в Алма матер. Той е и двигател на Център за приложни изследвания - място, където научните проучвания не остават на хартия, а се превръщат в полезни иновации за хората.

"Преди три години в Харвард отвориха подобен център - идеята му е, че вече иновациите трудно се случват в една дисциплина. Когато събереш на едно място биолози, химици, козметици, фармацевти и физици в приложните науки, в пресечните точки между техните дисциплини се откриват иновации, които могат да са конкурентоспособни в света и могат да излязат от малка страна като България",  коментира създателят на Центъра по приложни изследвания на СУ Кирил Петков пред Bulgaria ON AIR.

28 студенти са се обучавали през първия семестър в Центъра за приложни изследвания и иновации, и вече са показали първите си успехи. Обучението е напълно безплатно за всички студенти в сферата на природните науки.

"Искаме да покажем, че млади учени могат да влязат директно в бизнеса и не им трябват мениджъри, за да постигат иновациите си. Оказа се, че е по-лесно да научите умни млади учени на бизнес, отколкото бизнесмени на иновация", сподели Петков в "България сутрин".

Центърът се ръководи и от Росица Тропчева, която отказва 24 пъти по-висока заплата, за да се върне в България. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК.