България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Първият в света куклен театър с добавена реалност е български

Спектакълът е базиран на книгата "Островът на съкровищата"

25.02.2019 | 09:52 Редактор: Иван Берберов
Първият в света куклен театър с добавена реалност е български

Книгата на Робърт Луиз Стивънсън "Островът на съкровищата" е вдъхновила десетки млади поколения да пътуват. Точно това произведение дава заряд на група креативни млади българи да сътворят първия в света куклен спектакъл, който съчетава в себе си технологиите за добавена и виртуална реалност. 

Нестандартната технологична постановка се ражда не на шега в столицата на хумора и сатирата Габрово. След дни ще има премиера и на столична сцена. 

"Всичко започна преди две години. Чудехме се с какво можем да обогатим изкуството на театъра. Добавихме виртуална реалност. Съчетаването на технологията може да спечели децата и да ги върне в театъра. Засега можем да поканим на представление 20 човека. Постановката продължава около 45 минути. Досега не е имало оплаквания от дискомфорт на очите. Тази технология обогатява арсенала от инструменти на актьорите. Могат да се прилагат похвати от киното и видеоигрите", разказа режисьорът и актьор Емил Йорданов. 

Актьорът Георги Тенев обясни в студиото на "България сутрин", че зрителите в залата са с очила за виртуална реалност. 

"Така могат да виждат на сцената добавените персонажи. Подобно нещо се прави за първи път в България и света. Тази постановка е първата част от поредицата. Планираме да направим още два епизода, които да отразят цялата книга", добави още той. 

"Идеята ни е да изкараме децата от компютрите и да излязат навън. Постановката ще се играе в Младежкия театър "Николай Бинев" на 26-27 този месец от 17:30 ч.", посочи 3D дизайнерът Арто Чивиджиан пред Bulgaria ON AIR.  

Харесайте ни във Facebook ТУК