България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Протестите за референдум в кв. "Младост" не стихват

Столичният общински съвет решава днес ще има ли допитване до жителите

06.04.2017 | 09:47 Редактор: Иван Берберов
Протестите за референдум в кв.

Поредна порция напрежение сред жителите на столичния квартал "Младост" след отказа на ресорните комисии към Столичната община да се проведе референдум срещу презастрояването на квартала.

Според общинарите въвеждането на местно допитване не е законосъобразно. Това изкара гражданите на протест, още в понеделник те се събраха пред районната община. Днес преди заседанието на столичния общински съвет, жителите на "Младост" се събраха пред сградата на столичната община.

Според протестиращите няма причина общината да прима въвеждането на референдум за незаконосъобразно. Те искат сами да могат да решават бъдещето на квартала си. 

Искането на референдум бе провокирано, от посягането върху и застрояването на детски площадки и зелени площи.

Заместник-кметът на кв. "Младост" също подкрепя инициативата за въвеждането на общо допитване. Тя заяви, че София страда от мръсния си въздух и, че трябва да се опазват зелените площи.

"Може и да не е положителен резултатът от референдума. Хората може и да искат да има презастрояване. Но трябва да бъдат попитани", допълни тя. 

Днес в 10:00ч. се очаква да се състои заседание на столичния общински съвет. На него ще бъде взето решение дали ще се проведе референдум за презастрояването на "Младост".