СОС: Няма да има референдум за презастрояването на "Младост"

Изменение в устройствените планове не е в компетентността на местната власт

29.03.2017 | 15:03 Редактор: Иван Берберов
СОС: Няма да има референдум за презастрояването на

Общинарите от комисията по устройство на територията в Столичния общински съвет отказаха произвеждането на референдум срещу презастрояването в "Младост".

Според общинските съветници въпросите в допитването са незаконосъобразни, съобщи Dnes.bg.

В мотивите на комисията се казва, че изменение в устройствените планове не е в компетентността на местната власт, а в тази на Министерския съвет.

Общинарите трябваше да се произнесат дали да допуснат или не референдума, тъй като в подписката за допитването нямаше подписите на над 10% от жителите на "Младост". Заради това провеждането на референдума не стана задължително и се наложи разрешение на СОС.

Искането за допитването беше внесено на 12 декември 2016 г. от Инициативен комитет "За Зелен Младост".

Въпросите в него бяха:

1. Подкрепяте ли да се приемат изменения в Общия устройствен план и Подробните устройствени планове на "Младост" 1, "Младост" 1А, "Младост" 2, "Младост" 3, "Младост" 4, които да не позволяват ново застрояване на съществуващите зелени площи, междублокови пространства, терени с разположени съоръжения за игра на деца, паркинги и погранични на парковете територии?

2. Подкрепяте ли да се обяви мораториум върху издаването на разрешения за строеж и започващо строителство в район Младост на Столична община, област София – град, до промяна на Общия устройствен план и Подробните устройствени планове на "Младост" 1, "Младост" 1А, "Младост" 2, "Младост" 3, "Младост" 4?

Цялата статия прочетете в Dnes.bg