България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ректорът на УНСС: Фалит? Образователният министър да бъде мъдър, иначе...

През 2016 кабинетът "Борисов 2" обещава милиони на година за построяването на новия корпус на университета, но пари няма

24.04.2019 | 08:24 Редактор: Иван Берберов
Ректорът на УНСС: Фалит? Образователният министър да бъде мъдър, иначе...

Университетът за национално и световно стопанство заплашва да спре работа заради неизплатени средства от Министерството на финансите. В отворено писмо ръководството на университета предупреди, че ако държавата не осигури над 10 милиона лева за завършването на новия корпус на учебното заведение, ще се стигне до запор на сметките. Вторият кабинет на Бойко Борисов обещава 7 милиона за построяване на новия корпус на УНСС, но не изплаща и стотинка. 

През 2016 г. започва строежът на новия корпус. Но сградата все още е на фаза груб строеж. Част от финансирането трябва да бъде осигурено по европейска програма, а другата част от парите са обещани от държавата. 

"Говорих с образователния министър. Надявам се на мъдрото му решение. В противен случай проектът ще бъде прекратен. Що за пример даваме на възпитаниците ни? От 2017 г. изпращаме писма към правителството и нямаме нито един отговор. Не споделям разбирането, че за да се реши един проблем в държавата, трябва да се вдига шум. Разчитахме, че въпросът ще бъде решен. Не може финансов министър да подпише договор, че ще изплаща милиони на година и да не ги изплати", подчерта ректорът на УНСС проф. Стати Статев.  

Той обясни, че в подписания договор с държавата пише, че всяка година трябва да се усвоява милион от евросредствата и 2 милиона от държавата. 

"Корпусът ще даде възможност на всички студенти на УНСС да се обучават в реални условия от практиката. В момента не можем да провеждаме занятията си спокойно, тъй като няма място. С новите зали на този корпус ще се развие значително висшето ни образование. Държавата трябва да покаже, че образованието е приоритет", посочи председателят на Студентския съвет при УНСС Ангел Стойков пред Bulgaria ON AIR. 

Харесайте ни във Facebook ТУК