България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Предстои операцията по обезвреждането на опасните цистерни в Хитрино

Селото е напълно празно, няма нито един жител, съобщи репортер на Bulgaria ON AIR

11.12.2016 | 08:53 Редактор: Луиза Божинова
Предстои операцията по обезвреждането на опасните цистерни в Хитрино

7 жертви, 29 ранени, над 1000 евакуирани. Това е равносметката след трагедията в шуменското село Хитрино.

Все още не започнала операцията по окончателното обезвреждане на опасните цистерни. Премиерът Бойко Борисов каза вчера, че това ще се случи между 7 и 9 часа сутринта. Общо цистерните са 26 - 3 са пълни с пропан-бутан, 20 с пропилен, 3 са празни.

Екипът на Bulgaria ON AIR е единственият, който успя да влезе на територията на гарата в Хитрино. Репортер на телевизията разказа, че през цялата нощ екипите са били ангажирани с работа по цистерните, като основно са обсипвали с вода цистерните, за да може да не се получат повторни взривове.

Подобни операции се правят само в светлите часове на деня, обяви вчера премиерът Бойко Борисов.

Огромно количество пожарникари работят по обледяването на цистерните, съобщи репортерът на Bulgaria ON AIR. През днешния ден екипите ще работят основно по обезопасяването им и изкарването на газта от тях.

В Хитрино са докарани цистерните, в които трябва да бъде прехвърлен газът, който се намира във влаковата композиция, след което ще започне и обезопасяването на вече празните цистерни.

Добрата новина е, че към момента няма данни за безследно изчезнали хора.

Започна заседанието на кризисния щаб, който ще разследва влаковия инцидент в селото.

Хитрино е напълно празно, няма нито един жител. Огромен периметър от пространство около населеното място е отцепен. Престоят в него в забранен. Изключително засилено е полицейско присъствие.