Кметът на Хитрино пред Bulgaria ON AIR: Трагедията е голяма, взривната вълна е била много силна

Повече от 150 пожарникари и полицаи правят всичко възможно да не се допусне втори взрив, каза шефът на пожарната

10.12.2016 | 09:38 Редактор: Луиза Божинова
Кметът на Хитрино пред Bulgaria ON AIR: Трагедията е голяма, взривната вълна е била много силна

Около 05:37 часа тази сутрин на влизане в гара Хитрино, товарен влак дерайлира и се самозапали с няколко цистерни с пропан-бутан. В района на гарата има засегнати сгради от взривната вълна, а цялата гара е унищожена.

Четирима за момента са загиналите. Все още не е ясно точно колко е броят на ранените. На място са изпратени екипи на пожарна, полиция и Спешна помощ, извършва се евакуация.

Влаковата композиция вероятно е наброявала 17 цистерни. Движението през село Хитрино е ограничено.

В телефонна връзка в "Новините ON AIR" кметът на Хитрино Нуридин Басри каза, че районът около гарата е отцепен, а по данни на пожарната може да има взрив от втора вълна. Той потвърди, че жертвите на инцидента засега са четири и изрази надежда да не се увеличат.

"Паниката е голяма, трагедията е голяма. Взривната вълна е била много силна", коментира кметът на Хитрино.

На място са изпратени няколко противопожарни автомобила от съседните райони. Разпоредена е евакуация на близките до инцидента къщи.

Директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Николай Николов съобщи, че са разрушени поне 20 сгради, потвърдена е смъртта на 4 души, извадени са живи изпод развалините 12 души, които са настанени в медицински заведения. "Провеждаме евакуация на хората от къщите, които са най-близо до произшествието, включително принудително. Тези, които отказват - със сила се извеждат от полицейските органи", допълни комисар Николов.

По думите му хората са стресирани, но паника не е допусната.

"На терен работят повече от 150 пожарникари и полицаи, които правят всичко възможно да не се допусне втори взрив", каза още комисар Николов. Той добави, че евакуацията е към приключване, а по отношение на цистерните - там работите са доста по-тежки. Прави се организация за извеждането им.

Директорът на болницата в Шумен д-р Атанас Атанасов посочи, че към момента има 25 пациенти, постъпили в спешното отделение. Повечето от тях са с изгаряния в различна степен, фрактури и с множество набити парчета от стъкла. Някои от тях са в шоково състояние.

"В 4 от операционните зали текат операции. Има трима пациенти, които са преведени към Клиниката по изгаряния във Варна. Те са с по-тежки и на голяма площ изгаряния", обясни д-р Атанасов.