Кънев: Тенденция е да се размиват границите между производител, търговец на едро и ритейлър във фарма сектора

Евгений Кънев коментира разходната ефективност от размиването на тези граници, както и как да не стигнем до другата крайност

06.08.2015 | 11:38 Редактор: Дориана Ранкова
Кънев: Тенденция е да се размиват границите между производител, търговец на едро и ритейлър във фарма сектора

Евгений Кънев, управляващ парнтьор в консултантска компания Маконис, очерта тенденциите на фармацевтичния пазар в Европа, който след старта на кризата е повлиян от намаляване на публични разходи за лекарства от правителствата. Те са и по-малко склонни да плащат за иновативни лекарства, а разходите стават все повече предвид застаряващото население в Европа. Нова тенденция обаче става все по-разпространена - размиват се границите между производител, търговец на едро и ритейлър. Рестрикции за управление на една компания и на трите нива има в много държави все още. А чрез тази тенденция се намаляват разходите, следователно и цените на лекарствата за крайния потребител.

Превенция в здравеопазването може да става чрез ритейл пазара - аптечния, това е постигнато в Англия например, обясни експертът, където държавата субсидира аптеки, за да обучава персонал, който да прави възможно най-добра консултация, за да се избегне по-нататъшно сложно и скъпо лечение.

 

Още за аптечния пазар у нас и предложенията на Министерство на здравеопазването за промени в здравния сектор и всички участници по веригата, включително и аптечния пазар, може да чуете в следващия материал:

Investbook  с водещ Дориана Ранкова