Нина Дюлгерова: САЩ се нуждае повече от Европа, а не обратното

Американската шистова дипломация отново е в ход, твърди преподавателят във ВСУ "Черноризец Храбър"

26.03.2014 | 19:01 Редактор: Ралица Пейчева
Нина Дюлгерова: САЩ се нуждае повече от Европа, а не обратното

САЩ се нуждае повече от Европа, а не обратното, каза в ефира на Bulgaria On Air проф. д. ик. н. Нина Дюлгерова, преподавател във ВСУ "Черноризец Храбър". Според не е основателно да се говори за потенциална газова криза, вследствие от обстановката в Украйна и Крим. „Опитите на американските корпорации да променят ситуацията в своя полза ще останат без резултат. По-скоро отново се връщаме на темата за двустранната зависимост между Европейския съюз и Русия, която поне в енергийната област е по-силна от тази между ЕС и САЩ“, поясни Дюлгерова.

Тя уточни, че от години Америка се опитва да стъпи на енергийния пазар на Европа, но през последните години и месеци очакванията на щатските компании не са се сбъднали. „Опитаха се да изместят Русия от енергийната карта с една много противоречива техноло, каквато е тази за добиване на шистов газ. Единственото, което последва е леко разединение в позициите на някои европейски държави. Вече е факт, че ситуацията в северното Черноморие е променена. Постигнато е споразумение между Киев и Москва за изтегляне на украинските войски от Крим. Това е поредното доказателство, че нещата се развиват в посока двустранни отношения“, обясни експертът.

Според Дюлгерова днешната среща във формат ЕС-САЩ разкри плановете на Вашингтон отново в енергийната сфера. „Американската шистова дипломация отново е в ход, това е очевидно. Именно от това е провокирано настойчивото искане за решителни санкции срещу Русия от страна на ЕС. То е съпроводено с предложение за замяната на руската енергийна зависимост с американската шистова технология. И тук си пролича несигурността в позициите на редица държави. Например Великобритания подкрепя САЩ, но пък скоро ще започне да купува руски газ“, добави тя.