Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Еврото не е "сребърен куршум" за проблемите в икономиката

Българска подкрепа за отвореното писмо на интелектуалците

04.02.2019 | 13:28 Редактор: Зара Паталева
Еврото не е

Ще се модернизира ли жп транспортът, кога ще е готова магистрала Струма, какви са следващите ни стъпки по пакет “Мобилност“ – министъра на транспорта Росен Желязков гост в студиото на "Брюксел 1" по Bulgaria on air.

Курсът на лева ще остане непроменен, а цените няма да скочат по пътя към еврото. Това е позицията на правителството, изразена по време на годишната среща с бизнеса. Същевременно президентът Румен Радев призова за задълбочена оценка на риска при влизането ни в еврозоната. "Слепият ентусиазъм невинаги е полезен. Мога да дам пример с Португалия. От приемането им в ЕС имат голям ръст от 5-6% и бързо догонване. От влизането им в еврозоната от 2000 г. до преди 2 години е тотална стагнация. Най-вече това е риск за конкурентноспособността на държавата", казва Радев.  

Заплашена е самата идея за Европа, предупредиха водещи световни интелектуалци в писмо, поместено във в. "Либерасион". Сред тях са писателите Марио Варгас Льоса, Елфриде Йелинек и Орхан Памук, носители на Нобелова награда за литература, писателят Салман Рушди също е сред подписалите писмото, инициирано от френския философ Бернар-Анри Леви. Текстът е публикуван в редица световни медии под заглавието "Домът на Европа гори" и е един от най-коментираните през седмицата в социалните мрежи. 

Втора част гледайте тук >>