Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Атаката в Санкт Петербург планирана отдавна

Искат ли властите в Будапеща да затворят най-рейтинговия в световните класации унгарски университет?

10.04.2017 | 11:07 Редактор: Васил Детелинов
Атаката в Санкт Петербург планирана отдавна

Атентатът в метрото в Санкт Петербург е бил замислен и планиран отдавна и прилича на атаките на групировката Ислямска държава и Ал Нусра. Това коментира в предаването "Брюксел 1" бившият шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров.

По думите му атаката има и своите политически измерения - извършен е в родния град на руския президент Владимир Путин, по време когато той е в Санкт Петербург, атаката е заплаха и срещу самия него.

Журналистът Мохамед Халаф пък свърза терористичния акт с руската агресия в Сирия. И припомни, че подобни атаки е имало и в миналото. 


"Имаме организирана групи, които действат с финансова подкрепа от различни места", смята Халаф.


В разговора участва и журналистът от Bloomberg TV BUlgaria Николай Кръстев, който отбеляза, че Киргизия не е случаен играч в Централна Азия и град Ош откъдето се предполага, че е атентаторът. Кръстев обясни, че в Ош  още през 2006 година и края на 90-те са правени специални операции срещу присъствието на терористи в този район.

"Терористи, които бяха много добре въоръжени, които имаха финансова инфраструктура-подпомагане с огромни средства  и работеха затова Киргизия да бъде разделена на два района. През лятото на миналата година отново имаше нападение над полицейски участък в град Ош. Там има много сериозна клетка на радикалните и екстремистки групировки в този район и никак не е случайно връзката между Киргизия, град Ош и извършителя на това деяние в метрото", заключи журналистът.

Ген. Кирчо Киров допълни, че през последните години се дават огромни средства за сигурност, но е невъзможно навсякъде да има технически средства за контрол.


"Колкото повече се стеснява териториалното присъствие на "Ислямска държава" в Близкия изток, толкова повече бойци по призиви на своите командири ще се връщат в регионите, от които произхождат", заключи Киров.

А Мохамед Халав припомни девиза на "Ислямска държава": "Остава и се разширява". Сега в тази ситуация е - намалява и се разширява. Това показва, че опасността остава и дори е по страшна отколкото е била преди". Разговорът вижте във видеото. 

 

 

 

Във втората част на предаването: Искат ли властите в Будапеща да затворят най-рейтинговия в световните класации унгарски университет? За протеста на студентите - Даниел Пенев, който учи международни отношения там.

И накрая - какво трябва да се направи в образователната система в ЕС, за да отговаря тя на нуждите на пазара на труда и да няма бедни работещи, безработни висшисти и търсене на кадри от чужбина – евродепутатът Момчил Неков, докладчик на Европейския парламент, и Кони Ройтер, шеф на една от неправителствените организации в сектора.

Разговорът вижте във видеото.