Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Помрачи ли тероризмът в Европа Коледа

Кои са събитията за ЕС през 2016 г.

27.12.2016 | 13:29 Редактор: Васил Детелинов
Помрачи ли тероризмът в Европа Коледа

Вулкан от терoризъм, така арабистът Владимир Чуков, описа атентатите от изминалите дни в Турция и Германия. В предаването „Брюксел 1“ с Милена Милотинова, Чуков коментира, че терористите нарочно са избрали коледните празници, за да разтърсят Европа и помрачат европейците в края на годината. Журналистът Мохамед Халаф коментира, че властите в Берлин не са взели предпазни мерки за предотвратяването на терористични атаки. Резултатът от това са жертвите от коледния базар, в който се вряза камион.  По думите му  „Ислмска държава“ си е поставила за цел да създаде разкол в Европа като противопостави мюсулмани и християни. 

Владимир Чуков и Мохамед Халаф продълават анализа на ситуацията в Сирия.  Двамата са категорични, че групировката „Ислямска държава“ продължава с опитите си да накара християните да приемат за религия  исляма.   Мохамед Халаф акцентира, че през послените години, в много  ислямски училища в Близкия изток,  учениците биват обучавани да мразят християните като им се втълпява, че нарушават  написаното в корана. Халаф даде и пример как на децата  им се говори, че всеки, който яде свинско месо е враг. 

 Още от разговора, вижте във второт видео. 

 

 

Във втората част на предаването  „Брюксел 1“,  президентът на Италианската търговска камара в България Марко Монтеки и   преподавателя по английски език Кенуъд Хил правят разбор на събитията, белязали европейската 2016 година.  Марко Монтеки обърна внимание на резултата от референдума в Италия, който доведе до оставката на премиера Матео Ренци. Кенуъд Хил коментира избора на великобританците да напуснат ЕС.

Още, вижте във видеото.