Брюксел 1

Събота от 17:30
още

Брюксел 1, 12.11.2016

Брюксел 1 с Милена Милотинова

12.11.2016 | 19:01 Редактор: Красимир Лаков
Брюксел 1, 12.11.2016

Задължителни ограничения за промишлено произведените трансмастни киселини, които могат да увеличат риска от сърдечно-съдови заболявания, безплодие, Алцхаймер, диабет и затлъстяване на потребителите трябва да бъдат поставени от Европейския съюз. Това записаха евродепутатите в резолюция, гласувана в Европарламента. Мерките за етикетиране не са достатъчни, твърдят европарламентаристите. В подкрепа на това твърдение добавят, че само един от трима потребители в Европейския съюз знае какво са трансмастни киселини. А обикновено трансмазнините се използват в евтини храни. В кои точно храни се съдържат тази опасни за здравето съставки, как да ги различим, колко трансмазнини консумираме и с кои храни, как да избягваме приема на вредните трансмазнини, защо евроинституциите дават за пример датския опит и кога ще бъдат въведени предлаганите от Брюксел ограничения - за всичко това говорим с експертите по хранене и диетология проф. Донка Байкова и проф. Стефка Петрова от Националния център по опазване на общественото здраве. След което с Иван Ангелов, директор на Дирекция Опазване чистотата на въздуха в МОСВ, говорим за замърсеността на въздуха в страната. И накрая - с дипломата Любомир Иванов, който оглавява Националния център по подготовка на българското председателство на Евросъюза говорим готови ли сме да бъдем ротационен председател, какво трябва да подготвим като кадрови и езиков капацитет не само за да се справим успешно с преговорите по важни и спорни в ЕС теми, но и да можем да постигаме консенсус, което е важно за всеки ротационен председател, какви са приоритетите ни и колко хора ще бъдат включени, къде ще бъдат базирани и какво трябва да знаят и как ще усетят обикновените хора председателството ни.

Можете да проследите предаването в прикаченото по-долу видео: