Брюксел 1

Събота от 17:30 часа
още

Димитър Гърдев: Затруднявам се да кажа какво е бъдещето на Франция

"Аз съм категорично против начина, по който беше подписано споразумението за влизането ни в Шенген без ясни срокове", каза той

07.07.2024 | 19:40 Редактор: Йоана Великова

Ще запази ли партията на Марин Льо Пен преднината си и на втория тур на френските избори и ще има ли промяна на европейските политики след разместването на пластовете след евроизборите? Темата коментира Димитър Гърдев, бивш председател на външната комисия на НС и международен секретар на ИТН, в предаването “Брюксел 1”. 

“Когато говорим за крайнодесните трябва да знаем, че това е един голям микс от различни партии, но това, което ги обединява е консервативната идеология, Когато говорим за Франция и конкретно за “Национален сбор” в програмата на Льо Пен ставаше въпрос за една по-силна Франция и за отнемане на тези предоставени поетапно правомощия на Брюксел, на националните държави. Изключително умела политическа игра на Льо Пен, тя наистина извади изведнъж един млад и изключително харизматичен лидер, 28-годишният Бардела. Аз се затруднявам да кажа какво е бъдещето на Франция, защото по Конституция само като маркираме някои от нещата, наистина Бардела заяви, че ако няма мнозинство няма да направи правителство, само че по Конституция на Франция не може да бъде произведен нов вот и нови избори до една година, така че този Парламент в различните му конфигурации ще трябва да работи с президента Макрон, който наистина се изявява като губещ. Той ще иска да представи своите опоненти като невъзможни за управление хора, като хора, които нямат опит, като хора, които могат да се провалят и държавата влиза в една много странна ситуация”, каза Димитър Гърдев. 

В ефира на Bulgaria ON AIR той допълни, че хората, които ясно са показали своето разочарование от управлението на Макрон няма да могат да изтърпят три години подобно управление. Нас ни вълнуват две направление: политиката на Франция към Европейския съюз и политиката на Франция към войната в Украйна. 

“Видяхме една промяна в позициите на “Национален сбор”, едно по-отговорно говорене, защото Франция освен, че е водеща държава в Европейския съюз, е член и на НАТО. Като виждам кои са различията, всъщност Бардела заявява, че той е за подкрепа на Украйна с икономическа, с военна помощ, но не за пряко участие на Франция. Тук ще имаме една много сложна игра между президента и евентуалния министър-председател. Също така в икономическата и вътрешнополитическата програма на партията президента също има възможност да ги блокира, но при всички положения той ще трябва да отчита огромното напрежение, което има френското общество срещу неговите политики вътре в самия сектор: селското стопанство, Зелената сделка, протестите, доходите, пенсионната система, всяка една от тези сфери, които са изключително сензитивни. В политиката на Макрон ще наблюдаваме такава промяна”, каза гостът.

Крайнодесните печелят не само във Франция, но и в много други държави в Европа, една от тях е Австрия, а ако резултатът от евроизборите в Австрия се възпроизведе и на парламентарните избори есента това пряко ще засегне България, защото Австрия е страната, която чакаме да каже за пълноправното ни членство в Шенген и да вдигне своето “Не”.

Гърдев заяви, че е категорично против начина, по който беше подписано споразумението без ясни срокове. 

“Самата Австрия също е приемана поетапно, но там ясно е разписано, тя е приета за девет месеца. Това е вследствие на нестабилната политическа ситуация в България, ротационно правителство, липсата на единни съгласувани действия дори вътре в партията на управляващите. Председателят Кирил Петков заяви, че той трябва да отиде и да поиска дата, дори да се съгласим на тези условия - да поиска конкретна дата. Някой го подписа без такова нещо, отказаха да направят запис в протокола”, допълни международният секретар на ИТН. 

Гледайте целия разговор във видеото.