Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Червен картон за Ердоган - накъде ще поеме Турция след изборите?

Мехмед Юмер и Георги Димов за шансовете на страната да влезе в ЕС

06.04.2024 | 18:43 Редактор: Йоана Великова

След края на местните избори в Турция в предаването "Брюксел 1" журналистът Мехмед Юмер и бившият генерален консул на България в Турция Георги Димов коментираха ситуацията в южната ни съседка и това ли ще бъде краят на ерата Ердоган.

"За първи път от 22 години партията на президента Ердоган не е първа политическа сила, тоест от 2002 година. Има само едно малко изключение през 2015 година, но тогава тя е първа политическа сила само на парламентарни избори, няма дори обикновено мнозинство. Този път, от една страна, партията на Ердоган вкуси горчивината на загубата от 22 години насам и опозиционната Републиканска народна партия вкуси сладостта на победата от 47 години насам. Като се има предвид, че почти цялата карта на Турция се е оцветила в червено, мнозина анализатори го обясниха като "червен картон" към управлението на Ердоган, защото това е цветът на опозицията", каза Мехмед Юмер пред Bulgaria ON AIR.

Георги Димов заяви, че е твърде рано да се говори за шансове за опозицията, но е твърде възможно новоизбраният стар кмет на Истанбул да бъде най-голямата конкуренция на Ердоган за президентските избори. Той допълни още, че посланията, които дават политическите партии, ще са от голямо значение. 

"Когато говорим за тези избори, нека направя едно уточнение - на местни избори се броят и зачитат резултатите в отделните населени места и особено в големите общини, които в Турция са 30. Разбира се, тук опозицията печели категорично с поне 15 общини", уточни Димов.

Когато стане въпрос за това как влияе ситуацията в Турция на околните страни и Европа, Юмер сподели, че според Европа с Турция вече е много трудно да се върви на преговори за пълноправно членство в Европейския съюз, което е било предшествано от много критики от турските анализатори. 

"Турция чука на вратата на Европейския съюз още от 1963 година, още тогава кандидатства в Европейска икономическа общност. Митническият съюз е единственото постижение на Анкара на европейски терен през 1997 година. Що се отнася до членството, нещата отдавна са ясни и позицията на Брюксел е, че с Турция могат да се водят разговори за някакво по-специално отношение, но не за пълноправно членство", допълни Димов.

Мехмед Юмер заяви, че едно е да се смени властта, съвсем друго е да се смени султанският режим на Ердоган.

Целия разговор гледайте във видеото.