Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Спас Ташев: Скопие прави контролирано отваряне на архивите на УДБА

„Кървавата Коледа“ още не е завършила, казва Християн Пендиков

16.01.2024 | 17:00 Редактор: Таня Харизанова

В предаването „Брюксел 1“ гостуват историкът и дипломат доц. Спас Ташев и Християн Пендиков, секретар на културния клуб в Охрид.

Темата на разговора бе навършването на 79 г. от „Кървавата Коледа“- мрачното събитие с продължаващи и днес гонения на българите. България обаче помни „Кървавата Коледа“, като почитаме паметта на избитите българи през 1945 г.

Каква е връзката на тогавашните процеси със съвремието днес?

„Свързахме събитията, защото законите в Македония са създадени от Социалистическа република Югославия. Те важат още, явно само за нас – македонските българи. Още нямаме никакви права, още не смеем да се наричаме българи. Защото, който се нарича българин в РСМ го съдят, бият, стрелят, палят. „Кървавата Коледа“ още не е завършила, за съжаление – не е приключила, трае 45 г.

Надяваме се да приключи някога за македонските българи. Пуснахме отворено писмо до президента, до Министерски съвет, до министър – председателя до министъра на външните работи, до всичките институции и до европейските партньори. Търсим проект за правна защита на македонските българи, за да може да се защитим правно в РСМ“, каза Християн Пендиков, секретар на културния клуб в Охрид.

Могат ли да бъдат отворени скоро архивите на УДБА? Въпрос към доц. Спас Ташев.

„Ще има огромна съпротива. Скопие прави контролирано отваряне на архивите. Публикува документи, които са в услуга на официалната доктрина. Документите, които са неудобни за властта в Скопие все още са забранени за изследване от изследователите. Мои колеги са правили опити да работят в архивите на РСМ. Но много ревниво ги наблюдават - следят, дали не се правят копия на такива документи, позволяват единствено да се водят записки. Очевидно е, че Скопие трябва да изживее своя катарзис, както го направи България. Пътят към демократизиране означава, разкриване на всичко и скъсване с миналото“, коментира доц. Спас Ташев.

Целия разговор гледайте във видеото.