Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Мерседех Шакинхар ексклузивно пред Милена Милотинова: Стреляха по мен по време на протестите, загубих око, но не съжалявам

Иранците гладуват, крупните суми, изнасяни от Иран, са средствата на иранския народ, заяви представителят на "Жени, живот, свобода"

06.01.2024 | 18:32 Редактор: Елеонора Танева

Мина повече от година от смъртта на Джина Махса Амини - 22-годишната иранска кюрдка почина 3 дни, след като беше арестувана и малтретирана от "моралната полиция" в Иран за неправилно носене на забрадка. 

Последва вълна от протести, които се превърнаха в мащабно социално движение, протестиращо срещу режима срещу жените. Стотици са убити, хиляди арестувани. По данни на ООН сред загиналите има и деца. Иранското протестно движение "Жени, живот, свобода" е носителят на наградата "Сахаров" за свобода на мисълта за 2023 г. От името на протестното движение в ЕП беше и Мерседех Шахинкар, която живее в изгнание в Европа. 

"След бруталното убийство на Махса Амини, хората спонтанно излязоха на улиците. Това е много важно за нас, защото отпреди това имаме проблеми с насилствения хиджаб. Има нравствена полиция, която тормози момичетата заради носене на неподходящо според тях облекло. Със смъртта на Махса Амини, хората вече не можеха да го понасят повече", сподели Мерседех Шахинкар пред Милена Милотинова в "Брюксел 1".

Тя допълни, че по време на протестите много жени са изгорили своите хиджаби и шалове. А правата на жените се нарушават през последните 44 години на режим на ислямска република.

По думите ѝ, благодарение на чуваемостта от медиите, тяхната кауза и мъчителни протести не са били напразна. Подкрепа са срещнали и от много мъже.

"Колкото повече напредвахме, толкова повече натиск имаше от страна на режима, повече принуда спрямо хората, при това с оръжия. Убиха много млади, затвориха ги зад решетки, като продължават с още хора, измъчват ги. Много хора загубиха своите очи – едно или и двете, загубиха зрението си, вследствие на мъченията. Хубавото беше, че можахме да стигнем до медиите, стана публично достояние и хората разбраха, че ислямската република извършва престъпления срещу народа, избива хората и стреля в очите им", разказа Мерседех Шахинкар. 

Тя самата остава без едно око. Изключително болезнен момент за нея.

"Това ми се случи месец след началото на движението. Един ден, когато бяхме на протестите, стреляха със стоп патрони, първо по краката ми, но останах на крака, след което изведнъж стреляха в лицето ми. В първия момент не осъзнах коя част от лицето ми беше засегната, но чувах сякаш глас – това всъщност беше шум в главата от отскока на окото ми. Когато се изправих отново, имах чувството, че държах лицето си в ръце. Беше ужасно. Това е цената, която платих, и изобщо не съжалявам. Загубих око, но не съжалявам", спомня си за преживения кошмар жената.

Шахинкар е убедена, че движението "Жени, живот, свобода" може да промени страната ѝ, но това ще бъде бавен процес: "През последната година, това движение и протестите, които започнахме, гласът, който надигнахме, бяха много успешни, ефективни. Надявам се няма да се ограничи всичко само до реторика. Дано това е едва началото на пътя. Хората не вярват, че само думи ще са достатъчни."

Призивът ѝ към световните организации е да спрат да дават визи на Иран и страната да не може да участва на международни форуми. 

"Те не бива да бъдат канени, защото не ни представляват. Те са убийци, убийци на деца. Ако ги каните, значи и вие подкрепяте режим, избиващ деца. Трябва да покажем на хората по цял свят, че те не ни представляват. Хората, които протестират по улиците в Иран, те представляват нацията", категорична е Мерседех Шахинкар. 

Пред Bulgaria ON AIR тя добави, че Иран е богата страна, но хората хората нямат достъп дори до основни хранителни продукти и стоки. 

"Крупните суми пари, изнасяни от Иран, са средствата на иранския народ! Това са пари, откраднати и отнети от народа ни и изнесени в чужбина. Те трябва да бъдат конфискувани в полза на народа ни, така че да не ги използват", допълни 39-годишната жена.

"Аз съм от поколение, което няма никаква причина за щастие в страната. А насилственото носене на хиджаб е само върхът на пирамидата. Младите хора са под натиск, биват контролирани със силата на власт, с оръжия и авторитарно се налага диктаторски режима на хората, режим, който те не искат", завърши Шакинхар.

Гледайте целия разговор във видеото.