Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Български евродепутати с писмо до евроинституциите: Правата на българите в Сърбия се потъпкват

Потресен съм от случая с изземването на книгите на Едвин Сугарев, каза той

16.12.2023 | 18:32 Редактор: Вяра Димова

Български евродепутати от ЕНП, от групите на Либералите и Консерваторите, сигнализираха европейските институции за грубото потъпкване на правата на българите в Западните покрайнини. В писмото са посочени фактори, които допринасят за тежкия живот на българските малцинства в Сърбия - сред тях са високата безработица, слабото здравеопазване и ограниченото обучение на български език.

Евродепутатите изброяват редица случаи на задържани на хора и книги на границата, като само последният случай е обискът в Културно-информационния център в Босилеград, изземването на книгите на Едвин Сугарев и предварителното производство срещу председателя на клуба Иван Николов.

"Няма как да останем без реакция и отговор към зачестилите случаи на терор върху българи, които живеят в западните покрайнини. Случаите на натиск върху тях зачестиха много тази година. В писмото ние изредихме конкретни случаи от страна на властите в Сърбия", заяви евродепутатът Андрей Ковачев в предаването "Брюксел 1" с Милена Милотинова.

Той разкри, че се чувства потресен от случая с книгата на Едвин Сугарев "Елегията за краището".

"Аз написах предговора към тази книга. Тя добавя изключително правдиво историческите събития от последните 100 години. Няма как историческите факти да водят до омраза, както се опитват да го представят сръбските власти. Безобразие са конфискации на книги, претърсвания на Българския културно-информационен център, спиране на български граждани да влязат в страната, за да представят тази книга", категоричен е Ковачев.

По думите му и в Северна Македония, и в Сърбия държат на последователност в исторически прочит и в държавнотворната идеология, основана на бивша Югославия. И това е основата на нашия проблем.

"Те не желаят техните елити промяна към обективен прочит към историята. Пожелавам им да имат куража на променят това", посочи той.

Гледайте целия разговор във видеото.