Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Експерт: Въпросът за климата не може да се решава само с ВЕИ

Защото работят в силна зависимост от времето, казва Богомил Манчев

04.12.2023 | 17:00 Редактор: Таня Харизанова

В Дубай се провежда Световната климатична конференция, на която се представя Декларация за тройно увеличаване на дела на ядрената енергия до 2050 година. Целта е ограничаване на повишаването на средната температура на повърхността на земята до един градус и половина и тройно увеличение на дела на тази енергия. България е и с рекордна делегация начело с президента Румен Радев, има собствен павилион с редица съпътстващи събития.

В студиото на „Брюксел 1“ е Богомил Манчев, председател на Български атомен форум. Какво е значението на тази декларация, има ли преосмисляне на ядрената енергия в световен мащаб?

“Не може да се решава въпросът за климата само с възобновяеми енергийни източници, тъй като те работят в много силна зависимост от времето и климата, които ние достатъчно сме повредили. Трябва да има базова енергия, която да бъде нискоемисионна, сигурна и не на последно място да е прогнозируема", казва Богомил Манчев.

“Ако допреди няколко месеца или години говорихме, че ако ползваме ядрена енергия, произведена от атомна централа и с нея произвеждаме водород, водородът се наричаше бял, а сега вече ще бъде зелен”, допълва председателят на Български атомен форум.

“Няколко държави залитнаха по така наречените ВЕИ – та, но проблемите не се решиха. Това, което се случва в Европа, в Германия, в Швеция и други страни - останаха без електроенергия заради бурните наводнения и снеговалежи. Нямаше слънце, нямаше вятър, нямаше кой да произведе електроенергия на Германия, която строго дефинирано върви към зелената енергия”, казва Богомил Манчев.

Целия разговор гледайте във видеото!