Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Темелков: В Унгария не отива само руски газ, а Сърбия разчита основно на него

Има достатъчно марш в цената, така че руската страна да продължи да е доминиращ доставчик, каза зам.-предс. на Българската газова асоциация

22.10.2023 | 14:44 Редактор: Вяра Димова

България въведе нова такса при внос и пренос на руски газ, който влиза и минава през наша територия. Сърбия и Унгария, които са основният потребител на транзитирания газ, реагираха остро. Те смятат, че това ще оскъпи горивото, което получава от руската компания "Газпром" по газопровода, който минава през България. Премиерът Денков защити мярката, като каза, че страната има право да налага такси за транзити и с тази такса връщаме конкуренцията на пазара. Според него се очаква да не се повишат цените за Сърбия и Унгария, а да се намалят печалбите на "Газпром". 

"Има основания да се счита по този начин, въпреки че пазарите ще покажат какво ще се случи. Причината за това, че в Унгария не отива само руски газ, имаме много доставки от различни източници най-вече от насъщен природен газ, който би конкурирал и повишаването на цената не би му позволило да извърши толкова продажби от страна на доставките от Русия. При Сърбия нещата са малко по-различни, защото те разчитат основно на руския газ и е въпрос на решение на "Газпром" дали допълнително да им наложи тези санкции или да ги включи в цената. Отчитайки това, че в момента цените са доста високи на природния газ, а Русия се явява производител, който всъщност разполага с определени фиксирани разходи за производство на природен газ, може да се каже, че има достатъчно марш в цената, така че руската страна да продължи да бъде доминиращ доставчик в региона", заяви заместник-председателят на Българската газова асоциация и бивш изпълнителен директор на "Булгартрансгаз" Кирил Темелков в предаването "Брюксел 1".

Като интересен факт той отбеляза позицията, с която ползвателите на газа, т .е. потребителите,  на страните Сърбия Унгария са излезли.

"Също така и в България някои контрагенти, които са основни на "Газпром", започнаха да проявяват така възражение по темата. Това са търговци, които получават газ. Тази такса не поставят тях в неравностойно положение. Това, как ще рефлектира, ще покаже движението по пазара. Ние смятаме, че няма да рефлектира върху пазара в България и в пазара в Унгария. Как ще рефлектира върху Сърбия, ние не можем да знаем, защото не знаем, какъв е договорът между Сърбия и "Газпром". Ако е при фиксирани цени, няма как да се повлияе. Ако има други условия, може да се повлияе от тази такса. За различните пазари условията са различни. Тази такса не се налага върху транзита. Тази такса се налага и върху вноса на природен газ в България, и върху транзита. За всяко едно количество, което е влязло в България, независимо дали ще остане в България, или ще се транзитира за трети страни, тази такса се налага. Тъй като изявлението, което е направено, е отнесено точно към изявлението на страните Унгария и Сърбия, да не се остане с грешно впечатление, че ние налагаме такса само по отношение на транзита. Ние налагаме върху целия руски газ, който влиза в България", обясни Темелков.

По думите му Сърбия и Унгария са реагирали остро, защото имат притеснения: "Всички знаем за добрите отношения между Унгария и Русия. Има големи притеснения, изразени от Унгария, още преди да са настъпили".

Заместник-председателят на Българската газова асоциация прогнозира, че вероятно ще се стигне до изменение или допълнение на закона, за да може да се уточнят точно какво са имали предвид при налагането на таксата.

"Това не е изолиран случай. В правенето на законодателство и създаването на такива видове документи, обичайна практика е да не се ползват газовите експерти, включително при документи, които са стратегически по отношение на енергетиката, газът е изолиран и не се участва в такива комисии, като направила Консултативния съвет за справедлив енергиен преход, или Консултативния съвет за зелената сделка, която е към Министерски съвет, няма никакви газове експерти. Въпреки, че там се взима в доклада решение, какво да се прави с газа. И това наистина е много притеснително", подчерта той.

Политиката е средство, което може да се разгледа в много аспекти. Може да има въздействия, чисто политически на базата на преговорите, изтъкна Темелков.

"От Европейската комисия е обявено, че е поискала въпроси от "Булгаргаз" във връзка с договора ни с "Боташ". Двете неща са свързани. Ако погледнем, договора между "Булгаргаз" и "Боташ", налага една такса, която най-напред беше комуникирана като споразумение за пренос от LNG до България, което излизаше някъде около 10 евро, това, което беше публикувано в медиите. Това означава, че за да може газа от LNG да дойде втечнения природени газ, доставен до Средиземна море да дойде до България, той трябва да плати една такса от приблизително 20 лева. В същото време руски природен газ, който ние внасяме в България и транзитираме за трети страни, ние го транзитирано при много, много по-низки условия. Може би, около евро и нещо транзита, който го правим, ако се съди по изказванията, които се правят. Така че в един момент налагането на тази такса, тя не ощетява определените държави, а до известен степен ги прави в равни условия, защото те дори влизат в една и съща точка. В същото време обаче, първо, самия договор с Боташ не беше сключен по правила, които да бъдат и от една страна напълно съобразени и консултирани сред публични консултации с Европейската комисия, а беше директно изключен, поради което започна едно говорене, ако си спомняте последните месеци, за това дали е сключен правилно, дали е ощетен, дали е имало право да се сключи или не, дали Европейската комисия беше излязла със становище, че те не знаят в момента дали е нарушено законодателството или не. Ако тогава нещата бяха се сключили по правила, които се изискват за свободния пазар и съобразени, и сега налагането на тази такса щеше да бъде даже в полза на това, че ние защитаваме налагането в свободния пазар. Само че вече трудно може да се защити тази теза, защото както и в първата част, така и във втората част", смята гостът.

Бившият изпълнителен директор коментира и дали ще фалира "Булгартрансгаз" при въвеждането на такса.

"Не мога да кажа как ще възникнат задълженията за "Булгартрансгаз". От една страна е ясно, че задължено лице за разчета към държавата е БТГ. От другата страна е договорът, който има БТГ с "Газпром", тъй като той е дългосрочен договор, той не е публичен. Самият закон е много неясен как възникват задълженията и как се удостоверяват. Очакванията, че той ще доведе до приходи от 3 млрд. лв., може да се окажат доста надценени, защото има варианти, по които и тези приходи да не могат да бъдат удостоверени", на мнение е Темелков.

Гледайте целия разговор във видеото.