Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Имаме ли шанс срещу "Газпром" и колко по-скъп ток ще плащаме?

"Пошло и долно е да се спекулира с това дали "Турски поток" е наш или чужд", заяви енергийният експерт Явор Куюмджиев

12.06.2023 | 20:03 Редактор: Тодор Петров

България започна подготовката за арбитражен иск към "Газпром".

"Дело ще има. Кой е виновен - този спор ще бъде разрешен в съда. Резултатът от такова дело ще се случи след няколко години. Не е хубаво да се коментира кой какви шансове има, защото в самия арбитраж адвокатите правят пълен преглед на медиите и това се използва като косвени доказателства. Ако кажа, че нямаме шанс, те ще го цитират", коментира енергийният експерт Явор Куюмджиев в предаването "Денят ON AIR".

От думите му стана ясно, че ще ни защитават едни от най-подготвените експерти в енергийното право, които обаче са доста скъпи. В иска вероятно ще става въпрос за неустойки заради пропуснати ползи от недоставените количества газ от страна на "Газпром".

Куюмджиев е на мнение, че няма виновни за това, че българските потребители ще плащат по-скъп ток.

"Ако ТЕЦ "Марица-изток 2" спре, много хора остават без работа и препитание. Ако част от нейната енергия не се включи в микса за физическите лица, за гражданите... Тя има много тежки финансови проблеми. Това е тежък компромис в крехкия баланс между интересите на енергетиката и тези на гражданите. Българският бизнес ще помогне ли на енергетиката? Не. На средна сметка 60 лева за ток, 4% отгоре са 2,40 лв. на месец. На сметка 10 лева месечно, увеличението ще бъде 40 стотинки. Не е нещо фатално", каза той пред Bulgaria ON AIR.

Според енергийния експерт е грешка за сметките да се помага на всички - на бедни и на богати. Трябва да се направи таргетиране кой наистина има нужда от държавна помощ, смята Явор Куюмджиев.

"Пошло и долно е да се спекулира с това дали "Турски поток" е наш или чужд. Това е наша инфраструктура, построена с пари на "Булгарстрансгаз". 50% от капацитета на "Турски поток" е закупен от "Газпром" и е платен авансово. Голяма част от инвестицията вече е възвърната. Десетилетия напред този газопровод ще носи приходи на "Булгарстрансгаз" и всички нас", посочи още гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
1 rate up comment rate down comment 1
Тръмп
преди 10 месеца
Май една западна(скандинавска)държава вече загуби подобно дело срещу Газпром. Сигнализирай за неуместен коментар