Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Гаджев: Русия използва касетъчни боеприпаси от началото на войната, това е опасно въоръжение

"Минни полета виждаме и до ден днешен се използват в Украйна", каза председателят на парламентарната комисия по отбрана

22.07.2023 | 21:00 Редактор: Искра Ангелова

Голям дебат за БТР-ите и за поредния транш военна помощ за Украйна от страна на България. Какво всъщност даваме на Киев?

Първото нещо, което трябва веднага да се каже, за да се спрат всичките спекулации, които бяха и по време на дебата, това не са всичките БТР-и на МВР. Това са тези, които са с отпаднала необходимост на МВР. Още преди години, не сега, са преценили, че повече не им трябват и всъщност са им в тежест. По думите на заместник-министъра по време на комисията първите са приети 1965 - 1967 година в МВР. Основната им част са окомплектовани с вътрешни войски в средата на 80-те години, когато се възстановяват вътрешни войски през 70-те и 80-те години във връзка с възродителния процес. Те и като складове голямата част от тях все още са в тази част на България. Това каза председателят на парламентарната комисия по отбрана Христо Гаджев в студиото на "Брюксел 1".

Той поясни, че БТР-ите в момента не са в употреба и не са в употреба от години.

"БТР-ите, които са в употреба, т.е. тези, които са към пожарна, тези, които са си другите към жандармерията, които жандармерията си ползва и всичката останала техника, която е налична и се ползва от МВР, тя си остава в МВР, да не се прави грешка. Това са БТР-и, които са с отпаднала необходимост от години за нуждите на МВР и съответно само седят в складовете", подчерта Гаджев в ефира на Bulgaria ON AIR.

A какво ще се включи в третия транш - той добави, че ще видим в проекта на договор между правителството на България и на Украйна, който следва да бъде ратифициран.

"Там ще бъдат конкретните параметри, т.е. колко техника, какво ще включва и така нататък. Това, което тази седмица дадохме като мандат на правителството, е да предостави и да почне преговори с украинската страна, като става въпрос за БТР-и, за въоръжение към тях, което има налично, и за резервни части", коментира още той.

По думите му Руската федерация използва касетъчни боеприпаси още от самото начало на войната.

"Досега не бях чул някой от загрижилите се в момента за употребата на касетъчни боеприпаси от Украйна да се е загрижил, защо Русия ги използва вече година и половина. България е страна по международното споразумение за забрана на тези оръжия и нашите складови наличности са в процес на унищожаване през годините, защото сме поели такъв ангажимент. Само че САЩ, Украйна и Руси не са. Така че няма как да ги следим, защо не се придържат към конвенция, към която те не са част. За нас, като българи, нашата позиция е, че този тип въоръжение е опасен, защото може да има много цивилни жертви, съпътстващи жертви, когато се използва и затова сме се присъединили към тази конвенция и за забрана на касетъчните боеприпаси, както впрочем и на мините. За съжаление, минни полета виждаме и до ден днешен се използват в Украйна", категоричен е Гаджев.

Гледайте целия разговор във видеото.