Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Петър Витанов: Не съм привърженик на тезата, че чрез война се приближаваме към мира

"ЕС трудно може да бъде ангажиран в попълването на запасите или в изпращането на оръжие", смята евродепутатът

16.07.2023 | 12:35

Европейският парламент тази седмица одобри плановете за предоставяне на повече боеприпаси за Украйна. Стойността на одобреното финансиране в размер на 500 милиона евро, а законът трябва да увеличи производствения капацитет на ЕС за справяне с недостига на отбранителни средства, по-специално артилерийски боеприпаси, ракети и техните компоненти.

"Миналия път на същото гласуване се въздържахме, защото сме за насърчаване на военнопромишления комплекс на територията на ЕС. В България това са петдесет хиляди души, които са зависими от него. Но същевременно сме "против" той да бъде използван за загуба на още хиляди човешки живота и в Украйна. Европейският съюз е политико-икономически съюз. Той не може да бъде военен съюз. И ако някой трябва да насърчава производство на оръжия и да участва по-активно в тези военни действия, това е друг един съюз – НАТО. Не може параван да бъде Европейски съюз за това нещо. Така че, по-скоро, това обуславя предходното ми въздържание. Негласуването на този ден имаше просто по-скоро тактически измерения", обясни евродепутатът от социалисти и демократи от БСП Петър Витанов в ефира на "Брюксел 1".

Според него, ако запасите на страните членки на ЕС са се изчерпали поради даване на военна помощ за Украйна, те би трябвало да бъдат запълнени. "Това е в компетенциите на всяка една държава, в зависимост от нейната военна доктрина. ЕС трудно може да бъде ангажиран в попълването на запасите или в изпращането на оръжие. Съюзът е преди всичко политически. Той не е военен, нито отбранителен, друг е този съюз. Аз като цяло не съм привърженик към разбирането на тезата, че чрез война се приближаваме към мира. 16 месеца военни действия са доказателство за това", каза още Витанов пред Bulgaria ON AIR.

"Онзи ден с притеснение разбрах, че Съединените щати възнамеряват да изпратят касетъчни бомби и се чудя защо ние не реагираме, когато сме в среда тези 111 държави, които сме забранили използването и които сме против използването. В крайна сметка тези касетъчни бомби на чия територия ще се хвърлят? Очевидно на украинска. Очевидно на украинска. Пак ли украински граждани ще трябва да умират и какво ще предизвикат като ответна реакция?", пита евродепутатът.

Относно темата за приемането на страната ни в Шенген, Витанов коментира, че има притеснение заради последните събитие в Нидерландия, където е паднало правителството на Марк Рюте.

"То падна поради тема, свързана с миграцията от една страна, но и тема, свързана с декарбонизацията там. Стремежът на Рюте, а и не само на него, а и на част от останалите партии, където има разминаване по тази тема, е да прехвърлят дебата от декарбонизацията в миграция. И когато дебатът се прехвърли в миграцията, и датата на изборите почти съвпада с времето, когато Испанското председателство трябва да вземе решение за Шенген, се опасявам, че вътрешният холандски дебат ще попречи на страната да промени своята позиция", смята Витанов.

Гледайте видеото с целия разговор.