Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Ген. Запрянов: Изпращаме въоръжение, необходимо на Украйна, за да си върне териториите

"Ние по никакъв начин няма да извадим от нашите боеспособни поделения или въоръжение", каза зам.-министърът на отбраната

01.07.2023 | 22:50 Редактор: Искра Ангелова

Изпращаме, както вече обявихте, втория транш от помощите за Украйна, който беше подготвен в съответствие с решението на НС от 9 декември миналата година. След първия транш сега се извърши нов анализ в Министерството на отбраната. Това каза зам.-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов в студиото на "Брюксел 1". 

"Вие знаете, че България е член на групата за подпомагане на Украйна, т. нар. "Рамщайн" група. На всяко заседание, което беше скоро, Украйна предоставя на страните, над 50 държави, широк списък от необходими военни потребности, военнотехническа помощ, които са приоритизирани в първи, втори и трети приоритет. Там има обхват от всички системи както за противовъздушна отбрана, така и за поддръжка на сухопътните войски, бойни машини, танкове, противовъздушни системи, включително вече Украйна заявява и авиация и знаете, че има коалиция за F-16", допълни ген. Запрянов в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Ние сме извършили преглед на всички тези искания - какво България има и може да предостави. За съжаление, списъкът е класифицирана информация и не мога да коментирам като конкретни номенклатури, но мога да кажа, че има и по отношение на противовъздушната отбрана, и по отношение на поддръжка на сухопътните войски, има и муниции, и боеприпаси, необходими на украинската армия, за да води тази отбранителна война спрямо Русия, за да направи всичко възможно да освободи завоюваните и анексирани от Русия територии. Мога само да потвърдя това, което и министърът на отбраната каза и е записано и в правителственото решение от 23 юни. Всичко, което предоставяме, по никакъв начин не засяга боеспособността и бойната готовност на българските въоръжени сили, както в мирно, така и във военно време. Това са запаси, които съществуват като наднормативни и те ще бъдат предоставени на Украйна", успокои зам.-министърът на отбраната.

Той поясни, че в тях няма танкове и ракети.

"Нашите поделения остават окомплектовани така както са си, с въоръжението и техниката, които имат и с бойните припаси, които притежават. Ние по никакъв начин няма да извадим от нашите боеспособни поделения или въоръжение, или техника, или бойни припаси, за да го предоставим на Украйна и да намалим боеготовността и боеспособността на нашата армия. В момента има съгласуване между МВР и украинското МВР, обменят се ноти съгласно международния протокол. Всеки момент ние ще получим потвърждение от Украйна, че тя ще приеме тази помощ и започва практическото предоставяне на помощта чрез съгласуване между министерствата на отбраната на двете страни. По отношение на присъединяването ни към инициативата на ЕС за бойните припаси, това е нещо отделно от този пакет. Става въпрос за предоставяне на 155-милиметрови боеприпаси, 1 милион снаряда, на Украйна", добави ген. Атанас Запрянов.

Гледайте целия разговор във видеото.