Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Люпчо Георгиевски – на разпит в прокуратурата в Битоля

Обвинен е в ксенофобия и расизъм

19.12.2022 | 16:00 Редактор: Таня Харизанова

Председателят на Културния клуб "Иван Михайлов" в Битоля Люпчо Георгиевски беше в прокуратурата на разпит по обвиненията в расизъм и ксенофобия. Защо е това обвинение, какво стои зад него?

В студиото на предаването "Брюксел 1" с коментар е секретарят на клуба Благой Шатаров.

"Люпчо Георгиевски е обвинен в Битоля, просто защото е българин и поема отговорността да води борбата на македонските българи за равноправие с останалите етноси в РСМ. Зад това обвинение стоят структури, останали от времето на югославските служби, които са инфилтрирани в македонската система. Конкретно, сега обвинението идва от една партия, която се казва „Левица“ - това е прокомунистическа партия. Тя е същата, която правеше протестите пред клуба в Битоля и Охрид, която подкрепи и паленето на клуба. Зад това стоят и други, които искат свързват Иван Михайлов с фашистите. Но Иван Михайлов за историографията не е бил нито фашист, нито сътрудник. Става въпрос за нашите публикации във Фейсбук, където ние искаме да кажем, че имаме български корени, но това вредяло на чувствата на структури като „Левица“.

Шатаров заяви: „Ние имаме хилядолетна история и за 70-80 г. комунизъм по време на СФРЮ не можем да се откажем от нашите корени. И това им пречи. Искаме българите да имат еднакви права с всички останали. Да имат право нашите деца да се запишат в училище като българи, а не да се пишат македонци, за да ходят на училище. Тези, с българско самосъзнание, да мога да се регистрират за работа като българи“.

На откриването на клуба на сдружение „Иван Михайлов” в Битоля през април 2022 г., присъстваха тогавашния премиер на България Кирил Петков, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и представители на различни политически партии от България. От опозиционната партия „Левица“ организираха протести в Битоля, а два месеца по-късно бе направен опит за палеж на сградата. Щетите бяха материални, а извършителят - Ламбе Алабаковски, получи условна присъда и беше един от говорителите на протестите на опозицията през лятото, срещу предложената от ЕС преговорна рамка.

Целия разговор гледайте във видеото!