Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Експерт: Трудно е да се каже, какъв е произходът на газа за България

Валентин Колев и Ивайло Найденов за интерконектора с Гърция

04.10.2022 | 17:35 Редактор: Таня Харизанова

Гости в предаването „Брюксел 1“ са проф. Валентин Колев – бивш директор на ЕСО и декан на ЕФ в ТУ и Ивайло Найденов – изпълнителен директор на БФИЕК.

Достатъчни ли са количествата, които чакаме от газовата връзка?

В. Колев: Всички знаем, че 1 млрд. куб. метра газ представляват по-малко от 1/3 от употребеното количество газ през изминалата година. Тази година аз очаквам да има намаление на потреблението поради повишените цени. Това, че на политическо равнище е взето решение Азербайджан на стане основен партньор на Българи при доставката на газ, е чудесно. Трябва също да се внимава от един монопол да не отидем на друг. Винаги трябва да се търси диверсификация, която да осигурява сигурност и надеждност на доставките.

Количествата, които Азербайджан ни доставя, от собствени залежи ли са или от трети източници?

В. Колев: Трудно да се каже какъв е газът, който пристига в България, и какъв е произходът му.

Как откриването на интерконектора променя газовата карта на района и на Европа? Как коментирате ситуацията, в която всички балкански лидери се събраха в София, включително президентът на Азербайджан и Урсула фон дер Лайен?

В. Колев: Интерконекторът е част от техническата инфраструктура за доставка на природен газ. Това е нещото, което вече ще работи за България. Това е алтернатива и осигурява съответната степен на диверсификация. То може да бъде предпоставка за поставяне на условия пред друг доставчик, например Газпром. Той се доказа като ненадежден партньор, като смени условията на общия договор, но въпреки това аз не го изключвам.

Как ще се отрази всичко това на цените на газа? Доволни ли сте от обявената цена за следващия месец от 250 лв.?

И. Найденов: Определено е по-конкурентна от цената за изминалия месец от 350 лв. Пускат търговска експлоатация на интерконектора и ще има незабавен ценови ефект, който се вижда в цената за октомври, тъй като ние и досега получавахме пълни договорени количества от Азербайджан, но само една трета от тях бяха обявени на началната цена. Останалите две трети бяха вързани на спот пазара с малка отстъпка. Сега всички количества ще влизат на първоначално договорената ценова форма, която е вързана с петролните деривати, които в момента са по-изгодни – в порядъка на шейсет и няколко лв. на мегаватчас. Именно това е една от причините да се свали цената за октомври. Преносната мощност на тръбата е 3 млрд. куб. метра с възможност за увеличаване на 5 млрд. куб. метра. Това дава възможност за допълнителни количества, които да бъдат доставени по тръбопроводи, например чрез танкери за втечнен газ. Имаме доста по-голяма гъвкавост и подсигуреност и това може да създаде реална конкуренция между различни доставчици. Аз лично тълкувам присъствието на различни глави от Балканския полуостров като една заявка тези 3 до 5 млрд. куб мерта да бъдат насочени към част от пазара на Балканския п-в, т. е. България да запази ролята си като транзитьор.

Целия разговор гледайте във видеото!