Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Йордан Божилов: Съдбата на руските самолети е предрешена

Войната навлиза във фаза на изтощение, двете страни нямат достатъчно военни сили, допълва експертът

02.08.2022 | 17:54 Редактор: Таня Харизанова

„Ние имаме един договор с американското правителство, според който придобиваме осем самолета F – 16, блок 70, има закъснения в производството, най- вече заради ковид и преместването на завода, но с прекъсването на доставките на много материали и части забави тази доставка. Но защо е важно ние да придобием още осем самолета? Първо, ние имаме решение на Народното събрание, че ще закупим ескадрила от 16 самолета, което според Военновъздушните сили е една способност да извършваме охрана и отбрана на въздушното пространство. Така че, целта за 16 самолета ескадрила си остава, въпреки че не можахме да финализираме споразумението със Съединените щати за вторите 8 самолета“. Това каза в предаването „Брюксел 1“ Йордан Божилов, вече бивш зам.-министър на отбраната.

Кога предстои МИГ- овете да излязат от употреба в българските Военновъздушни сили?

„Ако не успеем да договорим ремонт и поддръжка, а в момента се водят такива разговори с Полша, очаква се, че около 2023-та година тези самолети ще престанат да бъдат оперативни заради войната, която води Русия срещу Украйна, заради санкциите, които са наложени срещу Русия. Ние естествено не може да поддържаме повече съветска техника в руски заводи. Така че, това е, съдбата на тези самолети е предрешена“, казва Йордан Божилов.

„В момента заради войната, която води Русия в Украйна са задействани плановете на НАТО за повишена бдителност и ние имаме, тъй наречения усилен еърполисинг. Т.е. от време на време на българска територия идват самолети на други страни членки на НАТО, бяха в началото на тази година испански самолети. След това бяха нидерландски самолети. Американски самолети също така усилват, така че задачата е да нямаме изненади и естествено да имаме по- добри възможности. МиГ - 29 естествено е стара концепция и технологична“, допълва Божилов.

„Това, което отчитат много анализатори, е, че войната навлиза във фаза на изтощение, двете страни противодействащи - от една страна Русия, от друга страна Украйна, нямат достатъчно военни сили, за да могат да направят решителна крачка към победа. Поради тази причина виждаме, че се водят позиционни боеве. Естествено, от това страда най- вече населението, инфраструктурата. Но тази война е предизвикателство пред системата на международните отношения. Ето защо ние трябва да сме наясно, че голяма заплаха за страни като България е да се позволи на една страна, която във военно отношение е по -силна да налага своята воля, своята визия. Както виждаме, според изказванията на президента Путин те преразглеждат историята, несправедливостите на историята. Това е на практика, което имаме ние като основание за водените военни действия. Отново ще кажа,  всичко е възможно да се случи на масата на преговорите, стига Русия да спре тази инвазия“, коментира Йордан Божилов.

В предаването участва и Райна Манджукова, директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина.

Има данни, че хиляди преписки за българско гражданство стоят на стендбай. Каква е истината и какво може да се направи оттук - нататък?

"Истината е, че точно преди повече от една година, март месец миналата година бе приет Закон за изменение и допълнение на Закона за българското гражданство, съобразно които промени отпада удостоверенията за български произход, което издаваше преди Агенцията за българите в чужбина. Вместо това всички документи, доказващи произхода на дадено лице, се подават директно в Министерство на правосъдието. Тези документи, в които в един от тях поне трябва да пише българин. В случаите, когато лицето няма възможност да предостави такива документи, но има критерии, по които може да се прецени, че все пак то е от български произход на база фамилно име населено място, откъдето произхожда и така нататък. Тези функции вече са вменени на Консултативен съвет, който трябва да бъде създаден към Агенцията за българите в чужбина и той да се произнася, не агенцията като орган на изпълнителната власт, а Консултативен съвет към агенцията, който да включва и представители на науката и т. н." Това каза в предаването "Брюксел 1" Райна Манджукова.

Целия разговор гледайте във видеото.