Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Пламен Данаилов: Ще наложим вето, ако не получим отсрочка от ембаргото за руски петрол

Цената на азерския газ по формулата е по-ниска от доставките на "Газпром"

15.05.2022 | 14:57 Редактор: Жаклина Иванова

Очаква се първите два танкера с втечнен газ от САЩ да пристигнат в началото на юни, а страната ни от юли ще получава цялото договорено количество природен газ от Азербайджан, заяви зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

"Цената на азерския газ се изчислява по формула, тоест тя не е фиксирана, но към момента формулата, както се изчислява, е по-ниска от доставките на "Газпром", коментира той.

По думите му Русия спря газа само на България и Полша, защото те са първите две страни с падежи за плащане през април.

"По новия указ, издаден от президента на Руската федерация, първи за плащане се падаше на България и на Полша. Ние бяхме с падеж на 27.04. заедно с Полша. След като Европейската комисия е преценила, че плащането по нововъведението, заложено и представено в указа от президента на Руската федерация, нарушава санкциите, ние не изпълнихме плащания по новата предложена схема. Следващи такива падежи ще започнат от края на тази и началото на следващата седмица за други европейски държави, ако не изпълнят исканията по договора, ще им бъдат наложени санкции и на тях ще им бъде спрян газът", уточни той.

Страната ни не получи изключение от обявеното пълно ембарго за руски петрол в ЕС, за разлика от Унгария и Словакия, защото имаме излаз на море, изтъкна Данаилов.

"България първоначално не получи изключение, защото ние имаме пристанище и сме с излаз към море. Това беше мотивът да не ни бъде дадено такова изключение. От "Нефтохим" казват, че не могат за толкова кратък период от време - до края на годината, да пренастроят предприятието да работи с друг вид суров петрол, затова искат да получим и ние допълнителен срок, като другите страни - краят на 2023 или 2024 година. Тук е важно да разберем възможно ли е, или не, тоест едно независимо мнение от независими специалисти и експерти, дали наистина "Нефтохим" не може да работи без руски петрол", каза зам.-министърът в разговор с Милена Милотинова.

По думите му изпълнителната власт е взела решение да поиска такова изключение на база получените документи от рафинерията, че им трябва по-дълъг срок за пренастройване. "Това изисква и малко по-сложна логистика, защото доставката от другаде ще отнеме повече време. Тук има и такъв процес на чисто търговско нагаждане"

Според Данаилов страната ни също има шанс да получи от ЕК правото на изключение. "Би трябвало да получим, защото ако няма гориво от рафинерията, това ще оскъпи значително за крайните потребители, тоест на бензиностанциите, високите цени допълнително ще подсилят инфлацията. България ще наложи вето, ако не получим такава допълнителна отсрочка."

По отношение на готовността на бизнеса за национален протест на 18 май заради високите цени на газа и тока, Данаилов коментира:

"Нека да разгледаме данните, с които разполагаме. Към края на първото тримесечие България бележи исторически най-високия си износ. Българските предприятия не само, че работят по-добре, но и успяват да бъдат доста по-конкурентоспособни, така че да изнасят повече продукция. Всички износи във всички бизнеси бележат по-голям ръст от официалната инфлация, с изключение на бизнеса, свързан с торовите заводи поради ремонт на едно от големите предприятия. Бизнесът твърди, че има недостиг на работна ръка. Приветстват се украинските бежанци, като предприемачите се надяват те да останат в България и да започнат работа. Това, което им беше предложено, постигнатата средна цена след компенсации да бъде сложена като минимален праг и над тази цена да получават компенсации. Не разбираме мотивите им да не се съгласят с тези предложения. Ще има още разговори. Българският бизнес трябва да се възползва от всички европейски програми, които му се предлагат за енергийна ефективност. Трябва да се мисли не само как някой да им намали разходите, а и те да помислят как могат да ги намалят. Енергийната ефективност предлага схеми за финансиране".

По отношение на предложението на България ЕК да позволи падане на акцизните ставки за тока и газа, зам.-министърът посочи: "Ще отнеме по-продължителен период от време, но мисля, че ще успеем да постигнем съгласие".

Очаквате ли Русия да нападне друга държава след Украйна?

Да, със сигурност. Застрашени са Молдова, Литва, Латвия, Естония, Финландия...
11%
Не, Путин ще спре само с Украйна, но едва след като присвои желаните територии.
19%
На Путин му се иска, но няма да посмее, защото този път НАТО ще отвърне сериозно.
8%
Украйна ще спечели войната и Русия няма да има ресурс и боен дух за ново нападение.
12%
България е застрашена от руско нападение заради политиката, която води в последно време.
2%
Русия не е нападала никого, а защитава сигурността си под заплахата НАТО.
48%
Общо 9339 гласа

Цялото интервю вижте във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК