Радев: Политиката, която води "Булгаргаз", е неразбираема, няма икономическа логика

КЕВР реши - газът поскъпва с 14% за месец май

14.05.2022 | 13:43 Редактор: Теодора Патронова

Газът поскъпва с 14% за месец май. Това реши Комисията за енергийно и водно регулиране късно снощи, а цената влиза в сила със задна дата. От КЕВР се съобразиха с предложението на "Булгаргаз", а това предизвика критиките на опозицията и президента.

Радев заяви, че решенията, които взима дружеството, са извън всякаква икономическа и управленска логика. Президентът призова за диалог и прозрачност от страна на правителството, за да могат да хората да калкулират разходите си.

От политиката на управляващите зависи дали икономическата и социална криза, ще се превърнат в политическа, коментира той.

 

"За мен самата политика, която води "Булгаргаз", е неразбираема. Тя е извън икономическата и управленската логика. Да обявяваме прогнозни цени за юни и юли, а чак в средата на май да става ясно каква е цената за месец май. Бизнесът и потребителите искат да има предвидимост. Никое правителство да вади страната от тежки кризи при дефицит на доверие. Тези протести  означават, че този дефицит се задълбочава. Единственото устойчиво решение е диалог", изтъкна Радев.

Новината предизвика острия тон и на бившите управляващи, които разкритикуваха договореното от премиера в САЩ и обвиниха кабинета в лъжа.

"Просто Киро казва, че цената е по-ниска от сегашната пазарна. Това го каза около обяд и само след малко КЕВР информира, че газът за май поскъпва с 14%", посочи бившият министър-председател Бойко Борисов.

А управляващите увериха, че договореното със САЩ е по-изгодно от това с Русия.

"По формула се изчислява цената, тя не е фиксирана. В момента така, както се изчислява, е по-ниска от тази на "Газпром", посочи енергийният заместник-министър Пламен Данаилов.

Според него Русия ще продължи да спира газа и за другите европейски държави, а газовата ни връзка с Гърция ще бъде изпълнена в срок.

Очаква се първите два танкера с втечнен газ да пристигнат у нас от САЩ в началото на юни.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК