Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Джамбазки: МС няма план за изтегляне българите, ако започнат военни действия и в Бесарабия

Евродепутатът ще обжалва наложената му от ЕП глоба

10.04.2022 | 19:50 Редактор: Здравко Черкезов

"Намерението ни е всяка събота и неделя да организираме доставки с цел хуманитарна помощ. Започнахме с идеята да подпомогнем нашите братя българи в Украйна по покана на Асоциацията на българите в Украйна. Обикаляме предимно българските райони, въпреки че повечето вече са населени от бежанци", каза в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR евродепутатът Ангел Джамбазки преди поредното си заминаване за Украйна.

В последните три седмици той три пъти беше в бесарабската част на страната с лекарства, храни, консумативи и др. "Правим подробен списък, съгласуваме го и го изпращаме до нашето  министерство, до граничните служби, а и на Румъния и на Молдова, ако се наложи, защото понякога не може да се мине през граничния пункт между град Исакча в Румъния и град Орловка в Украйна. Всяка митница пише митническа декларация и списъците се съгласуват", обясни евродепутатът. 

"Не делим хората, на които доставяме помощ, особено когато става въпрос за храни и доставка на консумативи за малки деца, както и хигиенни материали и т.н. В Болградския регион, който обхваща една част от териториите, населени предимно с българи, мирновременното население е около 170 000 души. До миналата седмица бе осъществено някакво сравнително преброяване, според което вътрешно заселилите се лица, дошли от Запорожието, между които българи и украинци, са около 50 000. Т.е. с 50 000 човека вече са в повече. Разчетите, които са приготвили местните власти там, са за около 400 000 бежанци, като се очаква руско настъпление в посока на обкръжаване на въоръжените сили на Украйна в Донбаския район, което най-вероятно ще мотивира много хора да напуснат родните си места и да се изселят някъде вътре в държавата, като трябва да се знае, че бежанският поток е непрекъснат и огромен. Забелязваме, че се засилват военните действия около и в Одеса, т.е. фронтът се движи натам, което означава, че следва още една нова вълна от хора", заяви Джамбазки, като разказа, че е бил в предградията на Одеса и там се изграждат предградни и отбранителни съоръжения, дълготрайни укрепени пунктове, блок-постове, разполага се военна техника, маскировка и хората се готвят за нападение.

Много от хората, които живеят в малките и в големите градове, не желаят да се изтеглят. Това все пак е техният дом и те се надяват да не се случи най-лошото", каза евродепутатът, но по думите му, кадрите от Буча ще променят мнението на хората и те ще тръгнат да бягат.

"Но това, което ми прави впечатление, е, че цялото население, включително и местните българи, с които сме непрекъснато в контакт, възнамеряват да защитават дома си, земята си, градовете си и се включват активно във всякаква форма на отбрана."

На въпрос на водещата Милена Милотинова ако започнат военни действия и в района, населен с бесарабски българи, има ли България план за изтеглянето им, за да не попадат под обстрелите, евродепутатът отговори:

"Този план ние сме го предлагали няколко пъти, включително и на сегашното правителство, под формата за трайно заселване на лица с украинско гражданство на българска територия. Не е проблем и ако решат само временно да се заселят по българските земи, а след това да се приберат по родните си места. Ако, разбира се, има къде да се приберат… защото знаем ча Мариупол напр., който е един от най-големите рускогорящи градове, е почти 80 % е разрушен. За съжаление, това правителство е изключително мудно, бавно, не отговаря дори на такова елементарно предложение, което сме отправили - да се подготвят всичките безброй почивни станции, санаториуми, съоръжения, които са ведомствени на различни структури на държавната власт, които могат да се използват за настаняване. Трябваше да започнат да издават облекчено издаване на карта „Българин“, с която тези хора да могат да работят и да се осигуряват в България, да имат стаж, здравни и социални осигуровки. Нищо не пречеше да се следва нашата описана програма, която предвижда оземляване, възможност запуснати населени места да бъдат съживени чрез настаняване на хора там, които са се занимавали със земеделие, защото хората от вътрешността на Украйна и от Болградския район са точно такива - земеделци. Там е житницата на Европа и половината житница на света. Това нещо е разписано и внесено, но никой от властта не обръща внимание. Огромна част от организацията по пунктовете се дължи на доброволци, за което българската нация трябва да бъде поздравена. Хора от различни политически спектри, с различни политически убеждения, на практика врагове във вътрешната ни политика, помагат, кой с каквото може. В момента цялата огромна вълна за България е спасена от катастрофа заради доброволците", коментира Джамбазки.

По думите му българите от Бесарабия очакват на първо място очакват защита, на второ място очакват активна българска позиция, на трето място очакват подадена ръка и възможност, ако нещо се случи, семействата им да бъдат спасени. Повечето от тях казват, че изискват жените и децата им да са в безопасност, за да могат те да бранят градовете си спокойно. 

Тази седмица ЕП наложи глоба на Ангел Джамбазки заради жеста му от миналия месец, който беше изтълкуван като нацистки. 

"Ще обжалвам, няма да платя глобата", каза Джамбазки. "Не заради глобата, те са търсили възможно най-малкото наказание, за да ме омилостивят по някакъв начин да не обжалвам. Наказанието е шест дена без дневни надбавки. Решението е йезуитско. Те не знаят какво се е случило и си мислят, че някой трети би си помислил, че това е такъв поздрав. Нека тогава да махнат поздравяването с ръка. Според мен само гузен човек, пълен с предразсъдъци, би си помислил такова нещо. Нелепо е. Поради тази причина ще обжалвам първо в Бюрото на ЕП, после в Съда на ЕС", заяви Джамбазки.  

Да даде ли България военна помощ на Украйна и каква е бежанската картина в бесарабската част на Молдова? Целия разговор на Милена Милотинова с евродепутата вижте във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
предложение
преди 2 години
МС като няма план, създай го ти. Тъкмо така ще помогнеш на държавата. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
assan1309@abv.bg
преди 2 години
МИ АКО ЗАПОЧНАТ ВОЕННИ ДЕЙСТВИЕ ПРИ ЧУКЧЕТАТА КАКВО ЩЕ ПРАВИШ *** Сигнализирай за неуместен коментар