Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Петър Колев: Колебливите послания от София дадоха възможност на Скопие да фалшифицира преброяването

Как се прави преброяване в РСМ - Петър Колев и Илия Стояновски с факти в "Брюксел 1"

03.04.2022 | 14:13 Редактор: Теодора Патронова

Брутален фалшификат- така беше определено преброяването в Република Северна Македония в средите на македонските българи. Общият брой на македонските граждани, получили български паспорти, по думите на официални български лица на високо ниво, са 120 000. Близо 87 000 са македонските граждани, получили български паспорти само през последните години, откогато се води статистика. На преброяването в РСМ са отчетени само 3500 българи. Заслужава ли при това положение РСМ да получи зелена светлина за европреговори?

Говорим в предаването "Брюксел 1" на Bulgaria ON AIR с Илия Стояновски, македонски българин, подписал и подписката на българските интелектуалци, формирали Общобългарски комитет за защита на националните ни интереси в Република Северна Македония, както и с Петър Колев, председател на партията Гражданско-демократичния съюз в нашата съседка.

"Още преди да започне това преброяване в Македония, до нас стигаха различни коментари и слухове, че това преброяване ще бъде направено по такъв начин, че броят на българите в Македония да бъде минорен, с ясната цел да не се промени Конституцията, т.е. да не се наложи промяната на Конституцията и вписването на българите като държавоотворен народ. Точно поради тази причина и с ясното съзнание, че ще бъдем свидетели на такъв фалшификат, ние се обърнахме към институцията, която прави това преброяване - Завода за статистика, да ни бъде дадена възможност всеки един от гражданите на РСМ сам да може да провери и да получи официален отговор от институцията как е преброен. Получихме отговор, след като приключи преброяването, като ни беше казано, че това не може да се случи. Никой не казва какви са аргументите," обясни Петър Колев.

"В последно време чуваме различни послания, които идват от София по въпроса за включването българите в Конституцията на РСМ, като има няколко виждания дали това трябва да се случи, и ако да - въобще кога да се случи. Тези противоречиви послания дадоха енергия в процеса, който се опитва да се проведе на терен в РСМ с това преброяване. Ние имахме в процеса на преброяване десетки сигнали за нарушения. Коментирах с част от хората дали са съгласни да ги покажем чрез Вашето предаване на цялата българска общност. Аз нося разговори по време на преброяването, когато наши съмишленици и сънародници българи са се обръщали писмено към мен да ме информират относно нарушения. Започвам да цитирам. Йован Танчовски, който е гражданин на град Щип, по време на преброяването се намира на служебен път до Италия. Идва преброител в неговата къща и майка му дава отговори за всички в семейството. Момчето казва, че майка му е отговорила на преброителите, че са българи, а те казват, че такава графа не може да бъде отбелязана, че могат само да бъдат отбелязани като български граждани. Отбелязват ги като македонци по националност, но ги вписват, че са с двойно гражданство - българско. Ванчо Стоянов от Кочани също се съгласи публично да говорим за това. Той говори с анкетьора по телефона и казва да впише него и съпругата му като българи, а съпругата му казва, че анкетьорът е отказал и ги е писал като македонци, но с българско гражданство. На това преброяване има преброени над 19 000 граждани на РСМ, които са резиденти, живеят там, с българско гражданство, а преброените българи са само 3 500 по списък. Данните за българите от чужбина ги няма. Такива сигнали сме изпратили до всички институции в РСМ. Но нито един от тези хора не е преброен наново. Един наш активист пише до Министерството на правосъдието на РСМ, в което иска да му издадат документ, че е с български произход. Отговорът: „Направихме проверка в матичната книга от 1991 г. , в която е записано, че Вашите родители са македонци, на Вас не може да Ви се издаде такъв документ.“ Нали това е индивидуално човешко право - аз да кажа какъв съм и институциите на моята страна да ме уважават като такъв? Представител ли си - 1991 някой чиновник е завел, че майка му и баща му са македонци, 31 години след това човек да не може да се пребори със системата на нашата държава да докаже, че е българин? И те са станали толкова невъзпитани и нагли благодарение на тази колеблива софийска политика, че тези отговори са ги изпращат като официални македонски документи. Ако преди, когато имаше ясна и категорична позиция от София, в Скопие внимаваха, днешните колебливи послания, които пристигат от София, водят до такива резултати, където човек да се пребори за елементарното си право да има документ, че е българин по произход, издаден от собствените си институции в РСМ, които издържа със своите данъци," категоричен беше Колев, който предостави документи и разпечатки от кореспонденция на водещата Милена Милотинова.

Колев коментира, че и в най-кошмарните си мисли организациите на македонските българи не са предполагали, че ще станат свидетели на такъв "брутален фалшификат" и налагане на нещо, което "нито на йота не съответства на реалностите в РСМ. Колев даде и следния парадоксален факт:

"Ако погледнете резултатите на всички общности в РСМ, те са 50 на 50 или 49 на 51% мъже спрямо жени. На преброяването преди 20 години българите са изкарани 1400 души. На това преброяване съотношението мъже - жени е над 70% мъже и 30% жени. Искам някой учен от Скопие - биолог или лекар, да ми отговори как е възможно броят на българите в Македония да се е увеличил 3 пъти, като ние (според тях) нямаме жени, които да раждат децата ни. Как е възможно през тези 20 години всички общности да спадат, а да се увеличава, и то с два пъти и половина само българската общност. Каква е логиката на цифрите, анализирани от тази гледна точка. Вече се шегуваме, че ако на един футболен мач се каже, че публиката е българска, гарантирам Ви, че коментаторът веднага ще констатира, че тя е от 3500 души, без значение, че стадионът може да е пълен. Щом са българи, са 3500 души - толкова, колкото партията Граждански-демократичен съюз получи и на парламентарните избори," коментира Колев.

"Аз не знам как съм преброен. Аз живея от 7 години в София, преброих се онлайн и когато отворих резултатите, нямаше графа българи за хората, които са се преброили онлайн от чужбина. Иначе се отбелязах като българин в преброяването. В числата за преброени македонски граждани от чужбина нямаше графа българи. Аз лично ще отида до Скопие и ще подам искане до македонските институции да ми дадат официален документ," заяви Илия Стояновски. 

На въпрос кое го мотивира да се включи в Комитета за защита на националните интереси, сформиран от български общественици, между които акад. Георги Марков, проф. Пламен Павлов, проф. Анна Кочева, доц. Спас Ташев и много други, Стояновски отговори: 

"Дочухме, че ще има предателство в отношенията относно търговията с българската история, затова направихме инициативен комитет, където искаме да мобилизираме всички партии, които да се обединят, където ясно ще заявим, че търговия с българската история и с българското гражданство няма да позволим да съществува. "

По отношение разговорите, които организациите на македонските българи имаха с президент, премиер и политически партии, в края на февруари в София, Стояновски коментира:

"Не чухме от премиера Кирил Петков отговор на въпросите ни - как ще успее да прокара и как ще помогне в тази наша инициатива българите да влезнат в Конституцията на РСМ. По отношение на останалите партии получихме подкрепа, но съм разочарован, че от "Да, България", защото официално не дойдоха да се видят с нас, само една депутатка г-жа Белобрадова дойде да чуе вашите мъки и проблеми, които ги имаме в РСМ."

"Оттук нататък очаквам, че българската държава няма да прави търговия с българската история и няма да ни жертва нас - македонските българи, на фона на това, че ще се сложи някаква плоча на Цар Самуил в Охрид и ще махнат само 12 от надписите за българския "фашистки" окупатор. Аз лично съм готов да изляза на протест, а и да го организирам, ако видим предателство спрямо българската история и македонските българи," каза Стояновски, като изясни че вписването на българите в Конституцията е важно, защото ще им отвори квоти за работа в държавната администрация. 

"Когато се прави конкурс за работа - най-отдолу се пише кандидатът от каква националност трябва да бъде," заяви председателят на "Граждански демократичен съюз" в Република Северна Македония Петър Колев. Ако се заявите като българин на този конкурс, тъй като за разлика от македонците, албанците, сърбите, турците, ромите, бошняците, не сте в Конституция, ще отпаднете автоматично, защото не отговаряте на условията за етническа принадлежност. "Затова няма нито един съдия, прокурор, полицай българин, не можете да видите българин в общинската администрация," обясни Колев.

Целия разговор на Милена Милотинова с Петър Колев и Илия Стояновски - вижте във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК