Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Какъв ще е следващият ход на Русия?

Страната ще продължи да създава буферни зони между себе и някои държави, смята Милен Керемедчиев

29.03.2014 | 09:15 Редактор: Елена Кирилова
Какъв ще е следващият ход на Русия?

Русия най-вероятно ще продължи да създава буферни зони между себе си и други държави, които са били членки на бившия Съветски съюз, но сега са решили да тръгнат по пътя на европейската и евроатлантическата интеграция.

Това заяви в предаването “Брюксел 1” на Bulgaria On Air Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на икономиката и на външните работи.

По думите му оттук насетне или ще има послушни държави, или ще се създават подобни буферни зони между Русия и страните, които биха тръгнали по път, който е различен от интересите на Москва.

Според Керемедчиев в така създалата се ситуация на конфликт няма полезен ход. Според него руският президент Владимир Путин е един изключително хладнокръвен играч, който не се влияе от емоционални постъпки и действа по предварително очертан план.

Бившият заместник-министър смята, че от една страна в конфликта стои Путин, който има един от най-високите рейтинги в Русия за последните 10 години. От другата страна са европейските държави, които са по-меки в решенията, когато става дума за налагане на санкции спрямо Москва.

Именно тази слаба външна ответна реакция на страните от Европейския съюз дава възможност на Путин да прави това, което прави в момента, чувствайки се “победител в тази игра”, коментира Керемедчиев.

Вижте целия разговор от видео файла.