Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Около 100 000 българи във Великобритания не са подали молби за статут

Немалка част от тези 100 хиляди са от малцинствени общности в България

09.02.2020 | 17:59 Редактор: Искра Ангелова

"Около 100 000 български граждани във Великобритания до този момент не са подали молби за статут," каза в предаването "Брюксел 1" Нишан Джингозян, основател на Българския център за социална интеграция и култура и служител в кметство Брент в Лондон.

Той сподели, че няма точна статистика колко български гаждани живеят във Великобритания. По техни изчисления са около 250 000 обясни той в разговор с водещата Милена Милотинова Нишан Джингозян.

От тях около 140 000 са подали документи да получат статут на уседналост  след Брекзит, но малко над 100 000 не са го направили. Немалка част от тези 100 хиляди са от малцинствени общности в България, които нямат дигитални умения, работят нискоквалифициран труд, а немалка част от тях и не знаят английски. 

Някои от тези семейства нямат договори за наем, нито трудови договори, защото са в сивата икономика – предимно в сферата на почистването. Ако се върнат в България, тези семейства биха имали проблеми с интеграцията, защото децата им говорят английски в училище, ромски или турски в къщи, и не знаят български, обясни Джингозян.

Целия разговор с Нишан Джингозян вижте във видеотовЕ

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК