Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Николай Василев: Падане на валутния борд? Комуникационен гаф!

България в еврозоната - небивал политически консенсус за последните 23 г.

31.01.2020 | 21:12 Редактор: Ивет Арабова

Дадена ли беше достатъчна гаранция, че няма да влезем в еврозоната с друг курс, освен със сегашния - 1.95 лева за 1 евро? Защо се появи страх, че валутният борд ще падне, ще има девалвация на лева и "изяждане" на спестяванията на българите?

Бившият вицепремиер и финансист Николай Василев коментира в предаването "Брюксел 1", че никой, нито в България, било то правителство или друга институция, нито в Европа, било то ЕК, централна банка или друга институция, дори за миг не е споменавал или си е помислял, че може да променя валутния курс.

Според бившия вицепремиер, това, което се случи, е нещо като комуникационен гаф. "Просто начинът, по който беше направен, доведе до неяснота и загуба на обществена енергия“.

Николай Василев вижда в споровете и позитивни страни. "Изведнъж всички политици в България от целия политически спектър, за пръв път от 23 г. насам станаха големи фенове на валутния борд, на фиксирания валутен курс. В никакъв случай не биха искали да девалвират лева, във всички случаи искат да влезем в еврозоната с този валутен курс. За мен това е небивал консенсус за последните 23 г.“, коментира бившият вицепремиер.

България беше в криза 1997 г. и само за 8 г. две правителства от най-голямата криза в новата история на страната вкараха държавата в ЕС.

"А сега в момента 100 г. ще коментираме една еврозона. Разбирате ли, какво разочарование е това за нашето поколение, хората, които участваха, виждат как в момента има едно безвремие“, допълни Николай Василев.

Цялото интервю по темата и още – гледайте в предаването "Брюксел 1“ в събота, 17.30 часа, по Bulgaria ON AIR 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК