Брюксел 1

Събота от 17:30 часа
още

Убийството на Солеймани - акт на агресия или ликвидиране на топ терорист?

Коментари на евродепутатите П.Витанов и А.Йорданов в „Брюксел 1“

18.01.2020 | 11:00 Редактор: Ивет Арабова

"Убийството на Солеймани, за когото никой няма да страда, беше акт на агресия - каза в предаването "Брюксел 1“ евродепутатът Петър Витанов. Това беше акт срещу високопоставен държавен служител в независима страна, член на ООН. И то беше извършено в разрез с международното право. А какво е международното право? Това е система от правила и норми, които крепят световния мир. Когато не информираш своите европейски партньори, когато не информираш Съвета за сигурност, когато не информираш иракските власти, че на тяхна територия, над цивилно летище, ще удариш, когато не информираш собствения си конгрес, то ти едностранно нарушаваш международния ред. И ЕС не може да остане безучастен“, коментира евродепутатът Петър Витанов,БСП/С&D, в студиото в Страсбург, след дебата в ЕП за ситуацията в Иран и ролята на ЕС.

Според Александър Йорданов, евродепутат от СДС/ЕНП, генерал Солеймани е международен терорист. „Той е осъществявал многократно терористични актове, избивал е мирни граждани, нападал е дипломатически представителства на чужда държава, в случая САЩ, на територията на чужда държава. Той е иранец и въпросът е, какво прави в Ирак,защото той беше убит в Ирак. Това е международен терорист, който много отдавна трябваше да бъде ликвидиран“, категоричен е Александър Йорданов.

Целият разговор на Милена Милотинова с български евродепутати, както по тази тема, така и за споровете около Зелената сделка на ЕС и въпросителните пред българите във Великобритания след Brexit, гледайте в предаването "Брюксел 1“, събота, 17.30 часа, по Bulgaria ON AIR!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК