Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Губим ли битката за пакета ''Мобилност''?

БАН с остра реакция срещу т.нар. ''Харта за македонския език''

14.12.2019 | 18:35 Редактор: Зара Паталева

Губим ли битката за пакета ''Мобилност'', след като на поредния нощен триалог между трите европейски институции този път беше постигнат компромис, твърде неблагоприятен за България? По темата говорим с Николай Рашков от Съюза на международните превозвачи. 

България ще заведе колективен иск срещу приетото споразумение по пакет ''Мобилност'', обяви транспортният министър Росен Желязков. Споразумението предвижда камионите да се прибират на всеки 8 седмици, след датата им на заминаване от държавата, в която са регистрирани. В първоначалния проект срокът беше 4 седмици. Въпреки че периодът зад граница е увеличен, Желязков посочи, че тази практика ще противоречи на зелената политика в Европейския съюз.

БАН остро възрази на приета ''Харта за македонския език'' и излезе с официално становище, че официалният език в Република Северна Македония е писмено-регионална норма на българския език. По темата говорим с доц. Ана Кочева от Института по български език към БАН и доц. Наум Кайчев от Историческата комисия между София и Скопие. 

''Брюксел1'', събота, от 17.30 часа, по Bulgaria on air!