Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Втората пенсия - гарантирана. Как ще се изплаща и какъв ще е размерът на първата?

Коментар на Лидия Шулева и Даниела Петкова в "Брюксел 1"

17.11.2019 | 11:19 Редактор: Ивет Арабова

"До момента не беше ясно как ще се плащат парите, които се натрупват в универсалните фондове. След този проект (б.р. новите законови промени) това вече е ясно. Всеки ще си получи парите до стотинка  - толкова, колкото са по партидата му," каза в предаването "Брюксел 1" на телевизия  Bulgaria ON AIR Даниела Петкова, член на УС на  Асоциацията на частните пенсионни фондове. "Ако до момента беше предвидено, че ще има само пожизнени пенсии, вече законът предвижда да могат да се изплащат натрупаните пари в партидата разсрочено, както да могат да се получават и еднократно при определени условия," коментира Петкова.

"Най-трудният въпрос е как дружествата ще гарантират пожизнеността - това е най-тежката възможна гаранция, защото някой  човек може да живее и 100 години и ние трябва да гарантираме, че той ще си получи сумата," обясни Петкова. По думите й и това е направено.

"При положение, че демографската криза е един от най-сериозните проблеми на страната, капиталовите схеми са единствената гаранция за устойчивост на системата," коментира бившият социален министър Лидия Шулева.

Какъв обаче ще е размерът на първата пенсия, която бъдещите пенсионери, родени след 1959 година, ще получават?

"Там въпросът е свързан с т. нар. коефициент на редукция, определен в момента на 20%, което е погрешно и несправедливо," заяви Шулева. Този коефициент намалява първата пенсия, дължима от НОИ, за първите вълни пенсионери, получаващи и втора пенсия. Шулева призова НОИ да преразгледа коефициента на редукция от 20%, защото той несправедливо ощетява хората, които имат право и на втора пенсия. "За да могат хората да се възползват и от ролята на държавата като осигурител, този коефициент би трябвало да бъде 8,4%," заяви Шулева.

Колко пари има в пенсионната система, колко внасят частните фондове - повече по темата вижте в разговора на Милена Милотинова с Лидия Шулева и Даниела Петкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК