Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

1989 г. - преходът у нас и в другите соцстрани

Красен Станчев: Имаме различна стартова точка!

09.11.2019 | 11:35 Редактор: Ивет Арабова

Каква е равносметката ни след 30 г. преход? Как се развиха събитията през историческата 1989 г. у нас и в другите социалистически страни?

"Онова което се случва в Унгария е, че на 9 май - със знанието на комунистите, които са на власт – започват демонтаж на Желязната завеса и пускат източните германци и унгарците да пътуват свободно на Запад. Най-вече в Австрия" припомня събитията от бурната 1989 г. Красен Станчев,основател на ИПИ и депутат във Великото народно събрание, в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

"На 3 май 1989 г. българското правителство приема постановление за учредяването на частни банки със средства на данъкоплатците и спестяванията им в Държавна спестовна каса. До края на годината имаме разпределение на пари по този повод и те са за около 30-тина банки, които тогава се регистрират. Повечето фалираха, но това е друга тема", коментира икономистът.

Сравнете август 1089 г. София е на море, а прибалтийските страни правят най-дългата в историята на човечеството жива верига, борейки се за независимост, в датата от подписването на пакта между Сталин и Хитлер, т. нар. договор Молотов – Рибентроп.

"Има наистина различна стартова точка. Тя не е толкова важна чисто икономически, защото с Полша, Унгария, донякъде Чехия – те бяха малко по-богати, 90-та г. ние бяхме на едно ниво. С Украйна бяхме на едно равнище. Вижте къде е Украйна сега, къде сме ние - те са около три пъти по-бедни от нас", категоричен е Красен Станчев.

Цялото интервю и още може да гледате в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR. Събота, 17.30 часа!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК