Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Проф. Иван Илчев: На македонските историци се дават политически инструкции!

Коментар на члена на комисията между София и Скопие в предаването "Брюксел 1"

19.10.2019 | 11:19 Редактор: Ивет Арабова

Ново заседание на историческата комисия със Скопие без резултат. Кой беше основният момент на спорове тази седмица?

„Гоце Делчев и текстът, който трябва да се даде на двете правителства за евентуално съвместно отбелязване. За съжаление спряхме още на преамбюла. Споразумяхме се за първото изречение и спряхме на второто. То се оказа препъникамъкът. Искахме да се подчертае общото между двата „народа". Това каза проф. Иван Илчев, член на Съвместната историческа комисия между София и Скопие в предаването „Брюксел 1".

Според него по време на последното заседание се е залагало на противопоставянето, а не на единението. „Накрая дадохме формула, която бе напълно изчистена от идеологически наслагвания".

Проф. Иван Илчев бе категоричен, че на македонските историци определено се дават политически инструкции, „дали от правителството, дали от някои кръгове – трудно е да се каже".

Колко още заседания на Историческата комисия са необходими?

„Всичко зависи от това, какво искаме да постигнем. Ако става дума за промяна на учебниците по история в Северна Македония – това не може да бъде постигнато и след години. Затова пречат много фактори. При най-оптимистичния план ни трябват 4-5 години", заключи проф. Илчев.

Цялото интервю и още по темата може да гледате в предаването „Брюксел 1", събота, 17.30 часа, по Bulgaria ON AIR!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК