Сирия след ударите

Руската подкрепа за Башар Асад

22.04.2018 | 19:00 Редактор: Зара Паталева
Сирия след ударите

Нанесените миналата седмица от САЩ, Франция и Великобритания  удари срещу програмата за химически оръжия на Сирия предизвикаха широк международен отзвук. Русия, Иран и Китай осъдиха нападението, Турция го приветства, Япония и Канада го подкрепиха, ЕС го прие с разбиране. Разбира се, дългоочакваният отговор на Запада на самозабравилата се управляваща върхушка в Дамаск и нейните съюзници от Руската федерация и Иран няма да донесе дългоочакваният мир в Сирия. Руската подкрепа за Башар Асад, чиято декларирана цел бе да легитимира Русия като „борец срещу ислямския тероризъм”, забавя неизбежния край на режима в Дамаск. Дали това решение не се преосмисля заради продължаващите санкции срещу близки до Кремъл бизнесмени и политици? Отговорите търси заедно с политикът Гроздан Караджов, д-р Мартин Табаков – политолог и Марин Георгиев – поет и преводач в първата част на  "Видимо невидимо" по Bulgaria ON AIR!

Европейският комисар по външната политика Федерика Могерини посети през седмицата Македония, Албания, Сърбия и Черна гора, а европейските външни министри се срещнаха, за да подготвят срещата за Западните Балкани в София на 17 май. Гвоздеят на българското европредседателство е заплашена ако не от провал, то поне от бойкот от страна на Румъния, Испания и Кипър, които не признават самостоятелното съществуване на Косово, и съответно – участието на косовския президент Хашим Тачи в срещата. Иначе целта на Борисов е ЕС да излезе с декларация, че интеграцията на Западните Балкани минава през транспортната, дигитална и културна свързаност. Дали Европейският съюз осъзнава, че индивидуалният му подход към страните от Западните засилва позициите на Русия и Турция в региона?
В понеделник президентът  Румен Радев изнесе лекция в УНСС, озаглавена "Социално и икономическо развитие на България". Държавният глава пожела „прожектори да осветят тъмната строителна площадка, на която се намираме“, и не отхвърли възможността да се появи нова формация, която го подкрепя. Евентуалната президентска партия очевидно ще се позиционира в левия център. Там ще се конкурира с лявата партия-майка БСП, в която пък се връща старата президентска партия - АБВ на Първанов. Дясната партия-майка СДС стигна дъното и вече никой не желае нито да сътрудничи, нито да се конкурира с нея. Новоучредената коалиция Демократична България се бори за мястото на обединителен център в десния център. Дали толкова центрове ще очертаят поне една окръжност? Отговорите във втората част на "Видимо невидимо" по Bulgaria ON AIR!

Втора част гледайте тук >>