Под охрана и отбрана

Патриарх Кирил – политик или духовник

11.03.2018 | 19:00 Редактор: Зара Паталева
Под охрана и отбрана

България ще остане в историята с присъединяването на Западните Балкани към Европейския съюз, каза Борисов. Повечето гръцки медии се съгласиха с него, а председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обеща от нейно име 1 млрд. евро за инвестиции в инфраструктурата на Балканите. Въпросът е дали парите ще бъдат осигурени преди страните да изпълнят условията за европейска интеграция, така че те да бъдат стимул за постигане на политически резултати, или първо ще се чака политически резултат?

Битов инцидент през миналата седмица за пореден път предизвика яростни спорове  относно начините, по които законопослушният гражданин може да защитава живота, имота и честта си. Пловдивският лекар д-р Иван Димитров уби крадец-рецидивист и арестът му навръх 3 март предизвика протести и подписки в няколко големи български града в негова защита. Прокуратурата проговори едва след седмица и както винаги се постара да защити действията на „органите на реда“.

Посещението на руския патриарх Кирил в България мина под знака на полицейщината, вместо на духовността. Няколко души бяха принудени да подпишат „протоколи с профилактичен характер“ да не "правят заплахи и закани за здравето и живота на руския патриарх Кирил“. Извънредните и безпрецедентни мерки за сигурност по отношение на човек, който дори не е държавен глава, не само омаловажиха празника, но и ни накараха да се запитаме какво общо имат с Вярата и службата на Христа не само човекът, когото посрещнахме, но и хората, които го посрещнаха. Всичко това във „Видимо и невидимо“ по Bulgaria ON AIR.

Втора част гледайте тук >>