Кога ще се децентрализира местната власт в България ?

Отмяна на машинното гласуване за местните избори

21.07.2019 | 18:30 Редактор: Зара Паталева

Депутати от ГЕРБ, Воля и Обединени патриоти внесоха предложение за промяна в Изборния кодекс за отмяна на машинното гласуване за местните избори, тъй като струвало прекалено скъпо – 60 лева на машинен глас срещу 77 стотинки на хартиен,  и най-вече – защото имало риск машинното гласуване да провали местните избори.

Сигналът за възможен провал дойде от ЦИК, която предложи да не се използва машинно гласуване на местни и парламентарни избори, тъй като те били най-тежките в българското законодателство, за балотажа машините трябвало да се пренастройват, това щяло да усложни процеса...

В рубриката "Обнови София!" ще обсъдим нуждата от децентрализация – както на местната власт като цяло, така и на районите в София. София се задъхва от наплив на хора, дошли да работят, а не да живеят в нея.

Драстичното икономическо и битово разминаване между повечето области в страната и столицата, и между различните райони в столицата може да доведе до социален взрив. Очевидно никоя политическа партия не осъзнава това, след като никоя не пожела да осигури финансова самостоятелност на общините, като прехвърли повечето събрани данъци към тяхи намали до минимум трансферите от централния бюджет. 

Коментари в студиото на "Видимо и невидимо" на проф. Валери Димитров,  Стефан Марков, Експерта и доц. Петър Чолаков по Bulgaria on air!