Спад в продажбата на нови автомобили у нас и в Европа

Търсенето намалява включително и в петте най-големи пазара на континента

15.02.2019 | 17:22 Редактор: Ивайло Николов
Спад в продажбата на нови автомобили у нас и в Европа

Регистрациите на нови автомобили в България са отбелязали спад от 4,9% на годишна основа през януари, показват данни на Европейската асоциация на производителите на автомобили.

Според данните през първия месец от годината са регистрирани общо 2344 нови автомобила, като през същия период на миналата година техният брой е бил 2465.

Европейският автомобилен пазар отбелязва през януари по-бавен старт на годината, като на годишна база понижението е от 4,6%. Въпреки това с регистрирани общо 1,2 млн. автомобила това е вторият по големина брой за този месец от годината от 2009 г. насам.

Това представлява пети пореден месец на спад, което е притеснителен знак за икономиките на континента, който е изправен пред рецесия в Италия, предсрочни избори в Испания и излизането на Великобритания от Европейски съюз, съобщава Bloomberg.

Търсенето на нови автомобили намалява почти в целия блок, включително в петте най-големи пазара на континента. Най-голямо е понижението в Италия и Испания (съответно 8% и 7,5%), като по-умерено то е в страни като Великобритания (1,6%), Германия (1,4%) и Франция (1,1%).

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК