КЕВР реши: Природният газ поскъпва с 3.51% от 1 януари

Цената на парното остава същата, на тока – също

28.12.2018 | 13:47 Редактор: Василена Василева
КЕВР реши: Природният газ поскъпва с 3.51% от 1 януари

Природният газ поскъпва с 3.51% от 1 януари, реши окончателно Комисията за енергийно и водно регулиране.

Промяната няма да се отрази на цените на топлинната енергия. Без промяна остават и цените на електрическата енергия за битовите и небитовите потребители на регулиран пазар.

През първото тримесечие общественият доставчик "Булгаргаз" ще продава синьото гориво на цена от 44,80 лв./MWh лв. (без акциз и ДДС), съобщава Dnes.bg

В нея са включени компонента "цена на природния газ на входа на газопреносните мрежи" в размер на 44,08 лв./MWh, компонента за дейността "обществена доставка" в размер на 0,59 лв./MWh.

В цената е включена и компонента за компенсиране на разходи от наложени задължения към обществото от 0,13 лв./MWh. Те покриват разходите на "Булгаргаз" за съхранение на количества в газохранилището Чирен.

В цената на природния газ не са включени цени за достъп и пренос през газопреносната мрежа и клиентите следва да ги заплащат на крайните снабдители по методиката за това.

От КЕВР съобщават още, че независимо от повишението с 3,51% реалното увеличение за битовите и за стопанските клиенти, ползващи природен газ, ще бъде под 2 процента. Причината е, че цените за достъп, пренос, разпределение и снабдяване не се променят.