Бензиновите автомобили на Volkswagen - също манипулирани!

Инженери на компанията са признали, че някои модели на марката също са оборудвани с незаконно устройство

03.09.2018 | 17:30 Редактор: Велислав Филипов
Бензиновите автомобили на Volkswagen - също манипулирани!

Volkswagen все още се възстановява от скандала с манипулираните дизелови двигатели на своите модели, който избухна през есента на 2015, а сега е на път да се забърка в подобна ситуация и с бензиновите си автомобили, пише Automedia.bg. 

Според изданието Bild am Sonntag, инженери на Volkswagen са признали пред германските следователи, че някои бензинови модели на марката също са оборудвани с устройство, коeто манипулира тестовете за вредни емисии и разход на гориво. То е поставено и на коли на Porsche и Audi.

Вестникът се позовава на документите на прокуратурата в Мюнхен, според които още през ноември 2015 експерти на най-големия германския автомобилен производител са признали, че автоматичните скоростни кутии на Volkswagen, Audi и Porsche са имали програми за управление, които могат да влияят на данните за токсичността на изхвърляните газове. Така са били манипулирани показанията за съдържащия се в тях въглероден двуокис и са давани неверни данни за разхода на гориво.

През февруари 2016 вътрешно разследване в концерна е показало по какъв начин може да се активира програмата на скоростната кутия по време на проверка, за да даде лъжливите показания.

Говорител на Volkswagen отказа да коментира твърденията, като заяви, единствено, че през последните месеци представители на компанията „активно са обсъждали с Федералната служба за транспортни средства проблема със скоростните кутии”. И допълни, че производителят оказва пълно съдействие на разследването.

Повече четете на Automedia.bg.