Автомобили на Volkswagen не отговарят на новия стандарт за вредни емисии

Германският гигант предупреди, че може да бъде глобен с около 1 млрд. евро

31.08.2018 | 14:53 Редактор: Велислав Филипов
Автомобили на Volkswagen не отговарят на новия стандарт за вредни емисии

Германският автомобилен гигант предупреди, че може да бъде глобен с около 1 млрд. евро, тъй като някои от автомобилите не отговарят на новите по-строги правила за отделяне на вредни емисии във въздуха на Европейския съюз (ЕС), съобщава Wall Street Journal.

Десетки хиляди автомобили на Volkswagen все още не могат да изпълнят новите правила, които влизат в сила от събота. Поради това германската компания е наела паркинги, където съхранява колите. Новината, че Volkswagen ще трябва да плати глоба, която се равнява на около една трета от печалбата ѝ през тримесечието, доведе до спад на цената на акциите ѝ с 2% по време на търговията в четвъртък.

„Ситуацията е трудна, но всичко е под контрол“, каза анализаторът в базираната в Лондон брокерска фирма Evercore ISI Арндт Елингхорст. Фирмата на Елингхорст изчислява, че през третото тримесечие на тази година ръстът на печалбата на VW ще спадне до 2% от 5% през предходното тримесечие.

Компанията се забави с получаването на сертификати за автомобилите по новите европейски правила, тъй като ресурсите са били насочени за справяне със скандала за манипулиране на резултатите при тестовете за вредни емисии през 2015 г., коментираха представители на VW. От автопроизводителя обясниха, че инженерите им са заети с работата около върнатите 11 млн. автомобила на дизел след скандала преди 3 години, което отслабва способността им да са готови за новите условия на Брюксел.

Европейският съюз засили усилията си за борба със замърсяването на въздуха, след като през 2015 г. Volkswagen призна, че е манипулирала резултатите от тестовете за нивото на отделяне на вредни емисии от милиони коли на дизел.

Повече четете на Bloomberg TV Bulgaria.