Последни сме в Европа по заплати... Премиерът обещава подобрение!

Борисов заяви, че крайната цел на третия му мандат е средна заплата от 1500 лв. и минимална от 650 лв.

26.06.2018 | 21:41 Редактор: Иван Берберов
Последни сме в Европа по заплати... Премиерът обещава подобрение!

България е на едно от последните места в Европа по размер на заплатите, отчетоха международните синдикални лидери, които се събраха на конференция в София.

Средна работна заплата от 1500 лв., минималната - 650 лв., обеща премиерът Бойко Борисов, като крайна цел на третия си управленски мандат.

Премиерът е категоричен, че ръстът на заплатите е сигурен. Последното десетилетие се е отразило драматично в намаляване на заплатите на цялата територия на Европейския съюз, отбелязаха синдикалните лидери. Сега средната работна заплата в България е 542 евро, а в Дания 5191 евро.

"Преди години България беше рекламирана пред чуждестранните инвеститори като държава с евтина работна ръка. Сега казваме: Елате, защото имаме квалифицирана работна ръка", обясни Борисов. 

Премиерът обясни, че по-високи възнаграждения получават квалифицираните кадри, затова основният приоритет на правителството е образованието. 

И припомни, че през тази година правителството увеличи заплатите на полицаите и учителите, и даде повече пари на БАН и на университетите. 

Пред синдикалистите министър-председателят отново напомни българската позиция по отношение на мигрантите. Той поиска Европа да прави разлика между икономическите мигранти и бягащите от войната.

Борисов използва случая, за да критикува и постоянно сменящите се критерии за членство в еврозоната. България от години изпълнява условията, но все още не е приета в заветната чакалня. Затова правителството води спокойни и тихи преговори, предаде Миглена Георгиева.