175-о място за София в класацията на най-скъпите градове за чужденци

Лидер е Хонконг, следван от Токио, Цюрих, Сингапур и Сеул

26.06.2018 | 16:43 Редактор: Тодор Петров
175-о място за София в класацията на най-скъпите градове за чужденци

Снимка: Олег Попов (Bulgaria ON AIR)

София е на 175-о място в световната класация на най-скъпите градове за чужденци през 2018 г., изготвена от консултантската компания Mercer. Столицата ни е точно преди Букурещ и след Сан Салвадор.

София се издига с 9 места напред в сравнение с миналата година и заема най-високата си позиция поне от 2015 г. насам. През 2016 г. тя бе на 182-о място, а година по-рано – на 187-а позиция.

В класацията са включени общо 209 града, които се сравняват по над 200 критерия, включително цени на жилища, транспорт, храна, забавления, дрехи и др. Класацията има за цел да помогне на международните компании и правителствата за правилното определяне на заплатите на своите служители. Ню Йорк се ползва като базов град, а валутните курсове се измерват спрямо долара.

Най-скъпият град за чужденци в света тази година е Хонконг, измествайки миналогодишния лидер – Луанда. Двата града през последните години се редуват в челната позиция, но тази година анголската столица спада на доста по-ниско място – едва шесто.

В топ 10 на най-скъпите градове тази година има общо шест града от Азия. На второ място в класацията е японската столица Токио, а на четвърто и пето са съответно Сингапур и Сеул. Шанхай и Пекин пък са на седма и девета позиция.

От останалите градове в топ 10 два се намират в Швейцария – Цюрих на трето място, който е и най-скъпият град в Европа, и Берн - на десето.

Четете повече по темата в Investor.bg