Окончателно: Няма картел на горивата, разследването спира

Събраните доказателства няма как да издържат в съда, смятат от КЗК

31.03.2017 | 13:25 Редактор: Тодор Петров
Окончателно: Няма картел на горивата, разследването спира

Няма картел на пазара на горива у нас, но има обмен на информация. Това е заключението на Комисията за защита на конкуренцията по производството, което трябваше да установи има ли нетърговски практики на пазара у нас.

По сигнал на прокуратурата държавата тръгна по следите на бизнесмена и бъдещ депутат Веселин Марешки. Обвинението е за подбиване на цените.

Разследването тече вече две години, а преди месеци от КЗК съобщиха, че са събрали доказателства за начилието на картел. Днес обаче комисията е разколебана, разследването спира, а картел категорично няма, предаде репортер на Bulgaria ON AIR.

Стана ясно още, че няма как от събраните доказателства да бъде доказан картел на горивата в съда.

От КЗК обаче са доказали, че големите бензиностанции обменят информация и дори продават литър гориво на сходни стойност. Лидерът на пазара продава на една стойност, а другите играчи се съобразяват, за да не изапднат от пазара и да не губят клиенти. Споразуменията между тях са били на териториален принцип.

От Петролната и газова асоциация са съгласни, че няма картел на горивата, а доказателствата са безпочвени. Санкцията служителите да не общуват помежду си пък била предложение на самите бензиностанции.